Hlavní obsah

Trump hájil v debatě s protikandidáty svá sporná vyjádření o muslimech

– Las Vegas • Aktualizováno

V debatě lidí usilující o získání nominace do amerických prezidentských voleb za republikány hájil miliardář Donald Trump své kontroverzní výroky o muslimech a plány na boj s terorismem. Dostal se proto pod palbu kritiky od svých rivalů, Jeb Bush nazval Trumpa neseriózním a chaotickým kandidátem. Vášnivá debata se strhla i kolem otázky, jak postupovat proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

Foto: David Becker, Reuters

Debata republikánských uchazečů o post prezidenta USA. Zleva: senátor Marco Rubio, Ben Carson, podnikatel Donald Trump, senátor Ted Cruz a bývalý guvernér Jeb Bush.

Článek

Na pódiu v Las Vegas se objevilo celkem devět kandidátů. Kromě Trumpa, ještě Jeb Bushe, senátor Floridy Marco Rubio, texaský senátor Ted Cruz, lékař Ben Carson, guvernér New Jersey Chris Christie, guvernér Ohia John Kasich, senátor za Kentucky Rand Paul a podnikatelka Carly Fiorinaová.

Úterní debata byla první od teroristického útoku v kalifornském San Bernardinu, kde manželé inspirovaní radikálním islámem postříleli 14 lidí. Trump v té souvislosti hovořil o tom, že Spojené státy musejí ostře vystupovat i proti rodinným příslušníkům pachatelů teroristických činů. Řekl také, že je třeba blokovat internet, aby radikálové ztratili možnost verbovat nové bojovníky.

Trump pod palbou

Trump, který je zatím podle průzkumů neotřesitelným favoritem na nominaci pro souboj o Bílý dům, byl zpočátku zřetelně v defenzivě. Moderátoři mu připomněli jeho výroky o uzavření USA pro muslimy. Trump bez tvrdil, že nejde o diskriminaci muslimů, ale o otázku bezpečnosti. [celá zpráva]

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Jeho protikandidát Jeb Bush jej na to konto obvinil, že nejedná seriózně: „Donald je dobrý v bonmotech, ale je to chaotický kandidát a byl by chaotickým prezidentem.” Bush, kterému se příliš nedaří, Trumpa také varoval, že cestu do Bílého domu si nelze vymoci neustálými urážkami.

„Něco takového se prostě nestane,” řekl k Trumpovým návrhům floridský senátor Marco Rubio.

Cruz vs. Rubio

Texaský senátor Ted Cruz, který podle posledních průzkumů v preferencích polepšil, byl naopak k Trumpovi smířlivý a oba debatéři se zjevně snažili vyhnout přímému střetu.

Cruz tak útočil zejména na Rubia, s nímž se neshodne v otázce rozsahu pravomocí, jež by měly mít v zájmu národní bezpečnosti tajné služby. Texaský senátor rovněž na rozdíl od svého rivala prosazuje boj s Islámským státem pomocí intenzivních leteckých útoků, zatímco Rubio hovořil o nutnosti nasazení pozemních jednotek.

Trump vede

Do prvních republikánských primárek v Iowě v únoru příštího roku zbývá už jen šest týdnů. Ze všech dosavadních průzkumů zatím vychází Trump jako jasný favorit a jeho šance nepoškodily ani kontroverzní výroky o muslimech, které odsoudili dokonce i mnozí republikáni.

Podle poslední sondáže Reuters/Ipsos má podnikatel podporu 33 procent oslovených republikánských voličů. Na druhém místě je Cruz s 15 procenty, který tak předstihl neurochirurga Carsona s 12 procenty. Deset procent voličů by podpořilo Rubia a devět procent Bushe.

Clintonová představila plán boje s vnitřním terorismem

Demokratická kandidátka na úřad prezidenta Spojených států Hillary Clintonová ve svém projevu na univerzitě v Minneapolis varovala, že Američané se musejí připravit na vyšší počet teroristických útoků na území USA. Upozornila, že úřady musejí aktivněji přistupovat k hrozbě, že tyto útoky spáchají lidé, kteří prošli výcvikem v zahraničí. Představila i svou strategii pro boj s domácím terorismem.

Podle bývalé ministryně zahraničí by se Spojené státy měly zaměřit na to, aby dokázaly zmařit pokusy radikálů verbovat prostřednictvím internetu další bojovníky. Pomoci by v tom měla spolupráce s technologickými firmami, které by dokázaly potenciálně nebezpečné jedince identifikovat na sociálních sítích. Jako stejně důležité vidí Clintonová i to, aby radikálové nedokázali tak snadno vycestovat a získat výcvik. Pro lidi, kteří strávili nějaký čas v zemích, kde operuje hnutí Islámský stát nebo jiné teroristické organizace, by pak mělo být mnohem těžší získat víza.

Reklama

Výběr článků

Načítám