Hlavní obsah

V USA zabíjela dvacítka tornád, jedno na cestě dlouhé 160 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nejméně jedenáct lidí zahynulo během silných bouří, které zasáhly jižní a centrální část Spojených států. Informovaly o tom ve čtvrtek americké úřady. Další desítky osob utrpěly zranění, zničeno bylo množství automobilů, domů i obchodů. Oblastí se prohnaly už dvě desítky tornád. Lijáky spojené s krupobitím také zkomplikovaly dopravu.

Foto: Anthony Khoury, Reuters

Škody po tornádu

Článek

Nejvíce životů si přírodní živel vyžádal v Mississippi, kde se severem tohoto státu přehnalo mimořádně nebezpečné tornádo, uvedla televize CNN. Zahynulo zde nejméně šest lidí včetně sedmiletého chlapce, který zemřel, když silný vítr odhodil auto, ve kterém seděl. Po dalších dvou lidech se stále pátrá.

Silné tornádo se vytvořilo nedaleko Clarksdale, odkud bouřkový systém rychle postupoval na sever do Tennessee. Na cestě tornáda dlouhé 160 km bylo zničeno přes sto domů i další budovy.

V postižených oblastech Mississippi byl vyhlášen stav nouze, uvedla agentura Reuters. Podle guvernéra Phila Bryanta bude plný rozsah škod znám až za několik dní. Stát od středy zasáhlo 14 tornád. Další pustošila  Arkansas, Illinois, Indianu, Tennessee a Michigan.

Stát Tennessee hlásí tři mrtvé. Tamní úřady ale nevylučují, že se bilance nakonec ještě zvýší, neboť nejméně dva lidé jsou stále pohřešováni.

Jednou z obětí je 18letá dívka ve státě Arkansas. Zabil ji strom, který vyvrátila vichřice a který se zřítil na dům, v němž bydlela. Při neštěstí utrpělo zranění také jedno dítě.

Rekordní teploty překračující dvacetistupňovou hranici hlásí severovýchod Spojených států. Vysoké teploty těsně před Vánoci si užívali obyvatelé New Yorku, kde bylo 22 stupňů Celsia, či metropole Washingtonu, kde bylo dokonce 24 stupňů. Typické teploty pro tyto dny v těchto velkoměstech jsou přitom tři stupně nad nulou.

Reklama

Výběr článků

Načítám