Hlavní obsah

Střelec ze San Bernardina chtěl útočit již dříve

Sacramento

Američtí vyšetřovatelé se domnívají, že střelec z kalifornského San Bernardina Syed Farook možná plánoval útok v Kalifornii už dříve s někým jiným. S odvoláním na dva nejmenované činitele o tom v středu informoval americký zpravodajský server CNN.

Foto: Mike Blake, Reuters

Auto, ze kterého Syed Rizwan Farook pálil na policisty a házel na ně při pronásledování trubkové bomby.

Článek

Farook se podle jednoho ze zdrojů v roce 2012 spolčil s někým jiným. Oba prý už měli vybraný konkrétní cíl. Po sérii zatýkání, které se ve spojitosti s terorismem odehrálo v oblasti, se ale rozhodli plán neuskutečnit.

Farook spolu se svou manželkou Tashfeen Malikovou před týdnem postříleli v budově střediska sociálních služeb 14 lidí. Policie manžele při pronásledování zastřelila.

Střelbu v San Bernardinu označil Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za teroristický čin. Maliková podle vyšetřovatelů vyjádřila na internetu sympatie k Islámskému státu.

Podle FBI trvala postupná radikalizace manželů delší dobu.

Půjčka před útokem

Dvojice si podle zdrojů agentury Reuters před útokem půjčila zhruba 28 000 dolarů přes službu Prosper, která zprostředkovává přímé půjčování peněz od člověka k člověku. Částka jim prý na bankovní účet dorazila zhruba dva týdny před útokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám