Hlavní obsah

Rusa bojujícího za Tálibán poslali v USA na doživotí za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond
Aktualizováno

Soud v americkém státě Virginie ve čtvrtek uložil trest vězení na doživotí ruskému občanovi a bývalému tankistovi sovětské armády Irekovi Chamidullinovi. Rus bojoval za afghánské radikály z Tálibánu a účastnil se útoku na americké vojáky.

Foto: ČTK/AP

Irek Chamidullin

Článek

„Obviňujete mě z terorismu, ale to je lež. Dělám to, co nám přikázal činit Ježíš Kristus. Vaše zákony neuznávám ani tento soud. Pohrdám jím,“ prohlásil před vynesením rozsudku pohublý a bledý Chamidullin, který ve vazbě vyhlásil protestní hladovku, i když podle úřadů stravu v omezené míře přijímá. USA z něj podle jeho slov učinily exemplární případ pro další Rusy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chamidullin podle agentury AP už dříve vyšetřovatelům řekl, že mu jeho náboženství přikazuje zabít všechny Američany, dokud americké síly zůstávají v Afghánistánu.

Po invazi zůstal

Chamidullin se do Afghánistánu dostal se sovětskými invazními vojsky v 80. letech minulého století. Jako sovětský důstojník velel tankové jednotce. Po stažení sovětských vojsk v zemi zůstal a připojil se k radikálům z teroristické sítě Hakkání napojené na Tálibán a Al-Káidu.

Byl dopaden před šesti lety ve východoafghánské provincii Chóst po střetu amerických vojáků s bojovníky Tálibánu. Chamidullin jako jediný z přepadové jednotky, která zaútočila na americký bitevní vrtulník, přežil. Na americké straně oběti nebyly.

Američané ho postavili před civilní soud, soudce odmítl argument, že jde o válečného zajatce, protože Tálibán a jeho spřátelené frakce nemají jasně vymezenou velicí strukturu, takže se na ně nevztahuje válečné právo. Obhájci Rusa žádali 30letý trest, mimo jiné poukazovali na to, že v bitvě nikoho nezabil.

Související téma:

Federální soud uznal Chamidullina vinným už v srpnu, a to ve všech 15 bodech obžaloby souvisejících s terorismem. Obhájce 55letého Rusa uvedl, že se proti verdiktu odvolají.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový vůdce Tálibánu je údajně mrtvý

Velitel afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Achtar Muhammad Mansúr je po smrti, oznámil podle agentury Nová Číny ve čtvrtek na Twitteru afghánský...

Výběr článků

Načítám