Hlavní obsah

V USA se utrhla vzducholoď, vystartovaly k ní dvě stíhačky

– Washington • Aktualizováno

Dvě stíhačky amerického letectva ve středu sledovaly vojenskou průzkumnou vzducholoď, která se utrhla ze svého zajištění ve státě Maryland a zamířila severně nad Pensylvánii. Oznámila to agentura AP s odvoláním na prohlášení Pentagonu. Po několika hodinách vzducholoď vybavená radarem, který je schopen odhalit raketový útok, přistála v okrese Montour.

Foto: Reuters

Americká vojenská průzkumná vzducholoď. Ilustrační fofo

Článek

Podle prvních informací nikdo nebyl zraněn, zařízení nicméně během své cesty poškodilo elektrické dráty, tisíce Američanů se tak ocitly bez proudu.

Podle amerických úřadů se vzducholoď pohybovala ve výšce okolo 4,9 kilometru. Pensylvánská policie potvrdila, že se místní lidé obraceli na nouzovou linku s hlášeními, že ji zahlédli. Žádné další podrobnosti ale policisté nezveřejnili.

Pohyb nezvyklého objektu po obloze způsobil rozruch i na sociálních sítích, které byly zahlcené obrázky obří bílé vzducholodi. Podobné zařízení bylo často využíváno v Iráku i v Afghánistánu, kde sledovalo dění nad americkými základnami a dalšími citlivými oblastmi.

"Chápu to tak, i vzhledem k tomu, že jsem několikrát viděl utrhlé vzducholodě v Afghánistánu, že jsme schopni přinutit ji k tomu, aby začala klesat, pak ji opravit a opět vyslat do vzduchu," uvedl americký ministr obrany Ash Carter ještě předtím, než vzducholoď přistála. "Podobné věci se dějí kvůli špatnému počasí," dodal.

Jak je možné, že se vzducholoď utrhla, nebylo jasné. Podle energetických společností zůstalo kvůli poškození elektrického vedení bez proudu asi 27 000 zákazníků. Úřad pensylvánského guvernéra se snažil uklidnit občany a vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že situaci monitoruje a je v kontaktu s federálními úředníky i státní policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám