Hlavní obsah

Hillary Clintonová byla v debatě demokratů vyhýbavá, Sanders otevřený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas
Aktualizováno

První debatě demokratických kandidátů na amerického prezidenta v noci na středu v Las Vegas dominovali veteráni Hillary Clintonová a vermontský senátor Bernie Sanders. Zatímco bývalá ministryně zahraničí se občas vyhýbala odpovědím, Sanders na všechna témata dával jasné odpovědi, uvedl list The Washington Post. Podle CNN ale byla v debatě brilantní.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Senátor Bernie Sanders a Hillary Clintonová se střetli v debatě demokratů.

Článek

Podle CNN se snažila Clintonová vystupovat jako blízká současnému prezidentovi Baracku Obamovi, který je mezi demokraty oblíben, i když s ním před osmi lety sváděla tvrdý boj o nominaci. Přesto řekla, že její vláda by nebyla pouhým pokračováním Obamovy administrativy, a vysvětlila proč: „Je to zřejmé. Myslím si, že první žena na postu prezidenta by byla docela změnou.“ Moderátorovi Andersonu Cooperovi však už nevysvětlila, v čem by byla jiná. Uvedla, že v některých oblastech by následovala Obamovu politiku, v jiných by šla dál.

Naopak Sandres řekl jasně, že on jako prezident by byl od Obamy velmi odlišný, protože by mohl přinést „politickou revoluci“, kdy by se moc posunula od bohatých. Napadl ho ale další z kandidátů, bývalý senátor James Webb, zda by takováto změna byla vůbec možná: „Bernie, nemyslím si, že revoluce může přijít. A nemyslím si, že by mnohé z toho platil Kongres.“

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová v debatě demokratů

Na Sandersovo opěvování skandinávského modelu Clintonová zareagovala suše: „Nejsme Dánsko. Líbí se mi Dánsko, ale jsme Spojené státy.”

Kritika bohatých a bankéřů

Rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými kritizovali všichni. „Bohatí platí příliš málo a střední třída platí moc,” prohlásila Clintonová. Zapřisáhla se, že bude bojovat o zmenšení nerovností všeho druhu, aby otcové mohli „konečně” říci svým dcerám: „Ty se taky můžeš stát prezidentkou, až vyrosteš.”

Clintonová ale čelila tlaku, že je příliš spjata s Wall Streetem. Hájila se, že bankéřům vynadala rok před hypoteční krizí z roku 2008. Podle svých slov jim řekla, aby přestali s vystěhováváním lidí, kteří nemohou platit hypotéky, a ukončili prodej spekulativních produktů. Reagovala na Sandersovu ideu rozdělit velké banky, protože „Kongres nereguluje Wall Street. Wall Street řídí Kongres“.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Demokratický senátor Bernie Sanders

Liberální Sanders, který se označuje za socialistického demokrata, se ostře pustil do „bezprecedentních krizí”, s nimiž se země potýká. „Náš systém financování voleb je zkorumpovaný, americká demokracie slábne,” řekl. Varoval, aby země nezůstala v rukou „hrstky miliardářů”, což byl zřejmý útok na zatím nejpopulárnějšího kandidáta republikánů, miliardáře Donalda Trumpa. Trump už označil diskusi demokratů za „velice nudnou”, nicméně slíbil ji okomentovat.

Soukromý e-mail

Debata se mezi demokraty vede zjevně mírněji, než u republikánů. Clintonová také vysvětlovala skandál okolo používání soukromého e-mailu a přiznala chybu: „Nebyla to nejlepší volba.“

Ze strany Sanderse čelila i kritice kvůli její podpoře bezletové zóny v Sýrii, což by podle něj vytvořilo „vážné problémy”.

Clintonová v souvislosti se Sýrií požadovala odvetná opatření vůči agresivnímu počínání Ruska na mezinárodní scéně. Vláda by podle ní měla dát Rusům jasně na srozuměnou, že v Sýrii mají být součástí řešení, jehož cílem je ukončit krvavý konflikt, aby lidé masově neutíkali ze Sýrie.

„Diplomacie není o výzkumu dokonalého řešení, ale o nalézání rovnováhy mezi různými riziky,” vysvětlovala bývalá ministryně zahraničí, která se během debaty podle agentury AFP nikdy nenechala zahnat do úzkých.

Hájila svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, ale příliš se nevyjádřila k chaosu, který potom v zemi nastal. V té době byla ministryní zahraničí a při útoku radikálů na konzulát v Benghází zahynul americký velvyslanec.

Na svého hlavního soupeře zaútočila kvůli zákonům o omezení prodeje zbraní, protože podle ní není dost pevný vůči výrobcům.

Oba se střetli se i kvůli drogám, protože liberál Sanders navrhoval legalizaci marihuany. „Předpokládám, že bych hlasoval pro,“ řekl k plánovanému referendu v Nevadě. Clintonová řekla, že by byla proti, ale opět to nevysvětlila, jen uvedla, že by si musela prozkoumat dopad legalizace v Coloradu a Oregonu.

Sanders zastupuje nespokojené

Sanders je mezi demokraty vnímán jako hlas frustrace levice nad současným stavem americké politiky. Láká davy na poselství o potřebě větší spravedlnosti pro pracující.

Sanders podle průzkumu přeskočil Clintonovou v žebříčku popularity prezidentských kandidátů ve státě New Hampshire, kde se budou demokratické primárky konat nejdříve, příští rok 9. února, a také v Iowě. Clintonová si ale udržuje výrazný náskok v jižních státech. Podle průzkumu CBS Clintonová nad Sandersem celkově vede.

Spolu s favority debatovali bývalý guvernér Marylandu Martin O’Malley, který ale debatu nevyužil k tomu, aby na sebe výrazněji upozornil. Bývalý guvernér a senátor za Rhode Island Lincoln Chafee působil podle listu The Washington Post nepřipraveně. Bývalý senátor za Virginii Jim Webb zaujal v mezinárodněpolitických otázkách, ale příliš kritizoval moderátora, že mu nedává prostor.

Nad debatou, která má pomoci demokratickým voličům vybrat si svého uchazeče do prezidentských voleb v listopadu příštího roku, visí stín nepřítomného viceprezidenta Joea Bidena, který stále váhá, zda se má potřetí pustit do boje o nominaci.

Hlavu státu budou Američané volit začátkem listopadu příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám