Hlavní obsah

Šestice vědců bude zavřená rok v kupoli, simulují cestu na Mars

Simulace podmínek cesty na Mars je cílem experimentu, který zahájila šestice vědců. Tři muži a tři ženy ze tří zemí chtějí pobývat po dobu jednoho roku v hermeticky uzavřeném prostředí a zjistit, zda je vůbec možné takto dlouhou izolaci přežít.

Vědci zahájili simulovaný let na Mars

 
Článek

Experiment začal v pátek v 15:00 místního času (v sobotu v 03:00 SELČ) na nejvyšší havajské hoře Mauna Loa. Účastníci projektu mohou simulovanou marsovskou stanici opustit vždy jen na krátkou dobu a pouze ve skafandrech. Kupole stanice má průměr 11 metrů a výšku šest metrů.

Zkoumat se mají nejen biologické a ekologické faktory, ale také sociální. Sledovat se bude chování členů posádky, zda bude mezi nimi docházet k hádkám, zda se některý z nich ujme vůdčí role nebo zda se budou utvářet menší skupinky.

Pro dlouhý let k Marsu nebo pobyt v izolované stanici mohou mít odpovědi na tyto otázky podobně zásadní význam jako zajištění dostatku vzduchu nebo potravin.

Chtějí změnit svět

Francouz, Němka a čtyři Američané se zabývají různými obory astrobiologií počínaje a geologií konče. Každý z nich má k dispozici svůj malý pokoj, do něhož se vejde lehátko a pracovní stůl. Jíst budou jen rozpustné potraviny a budou mít pouze omezený přístup k internetu.

Členka týmu Sheyna Giffordová posádku popsala jako "šest lidí, kteří chtějí změnit svět".

Na projektu Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) se podílejí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Havajská univerzita.

Ještě delší simulací podmínek pobytu v kosmu byl v letech 2010 a 2011 experiment Mars-500. Šestice účastníků - tři Rusové, Číňan, Ital s kolumbijskými kořeny a Francouz - opustila své dobrovolné zajetí ve speciálním modulu ve vědeckém ústavu v Koroljovu nedaleko Moskvy až po 520 dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám