Hlavní obsah

Kamera v policejním autě natočila prchajícího černocha předtím, než ho policista střelil do zad

Policie v Jižní Karolíně zveřejnila nové video z policejního vozu, na němž je vidět, jak 50letý Afroameričan Walter Scott utíká ze zaparkovaného auta, zatímco policista ve voze kontroluje jeho doklady. Krátce nato Michael Slager Scotta zastřelil několika ranami do zad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové video ze zásahu policisty proti černochovi v Severním CharlestonuVideo: Reuters

 
Článek

Třiatřicetiletý Slager zastavil Scottův mercedes a podle záběrů probíhala rutinní silniční kontrola. Slager kontroloval Scotta kvůli rozbitému zadnímu světlu. Černoch se pokusil vystoupit, ale Slager mu přikázal, aby zůstal v autě.

O pár sekund později se však dveře vozidla prudce otevřely a Scott se dal na útěk. Na videu jsou pak zachyceny zvuky běhu a Slagerův přerývaný hlas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bělošský policista vystřílel na černocha osm ranVideo: Reuters

Další, už dříve zveřejněné video, které pořídil kolemjdoucí mobilním telefonem, ukazuje, jak se běžící černoch po zásazích do jeho zad náhle zastavuje a padá k zemi. Poté mu ještě Slager nasadil pouta. Jak později uvedl, Scott mu sebral jeho paralyzér a policista se obával o svůj život. [celá zpráva]

Za svůj čin byl policista propuštěn ze služby a obviněn z vraždy. Je ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci.

Už jednou čelil stížnosti

Ve čtvrtek také vyšlo najevo, že Slager už dříve čelil podezření na neadekvátní zásah. Přede dvěma lety si jeden muž stěžoval, že policista přišel k jeho domu a nutil ho vyjít ven pod pohrůžkou, že jinak použije taser. Muž údajně sice vyšel ven s rukama nad hlavou, přesto ho Slager zasáhl taserem do břicha.

Policista byl tehdy očištěn, teď ale vyšetřovatelé otevřeli případ znovu.

Zastánci lidských práv v Jižní Karolíně opakovaně kritizují stálé odkládání zákona, podle něhož by měli všichni policisté nosit kameru.

Podobné kontroverzní případy z nedávné doby
prosinec 2014: Při rutinní silniční kontrole v New Jersey zastřelil policista 36letého černocha Jerameho Reida. Policista tvrdil, že Reid sahal po pistoli. Videozáznam ukázal, že muž chtěl spíš jen vystoupit z auta.
listopad 2014 - Policista v Clevelandu zastřelil 12letého černocha Tamira Rice, který se znuděně procházel po parku s dětskou maketou pistole a občas předstíral, že s ní míří a střílí z ní.
srpen 2014 - Policista Darren Wilson ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil neozbrojeného 18letého černocha Michaela Browna. Policista tvrdil, že Brown při kontrole prchal, svědci však uváděli, že zdvihal ruce nad hlavu. Případ vyvolal násilné protesty. Policista byl očištěn.
červenec 2014 - Policisté v New Yorku použili na ulici chvat proti astmatikovi Eriku Garnerovi, který odmítl, aby mu nasadili pouta. Muž záhy zemřel, ačkoli policistům opakovaně říkal, že nemůže dýchat. Policisté nebyli obviněni.
březen 2014 - Dvojice policistů v Alberquerquu zastřelila neozbrojeného bezdomovce Jamese Boyda. Oba příslušníci čelí obvinění z úmyslného zabití.
zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám