Hlavní obsah

Američané jsou poprvé pro pozemní zásah proti Islámskému státu, ukázal průzkum

Washington

Američané stále více vnímají radikální Islámský stát (IS), který ovládá rozsáhlá území v Sýrii a Iráku, jako velkou hrozbu. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro televizní stanici CBS by vůbec poprvé většina obyvatel Spojených států souhlasila s nasazením amerických vojáků do bojů proti IS.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu Islámského státu v iráckém Mosulu. Archivní snímek

Článek

Pro takovou akci se v anketě z poloviny února vyslovilo 57 procent ze všech dotazovaných, při obdobném průzkumu loni v říjnu jich pro bylo o deset procentních bodů méně. Zcela zásah odmítá 37 procent respondentů.

Největší nárůst příznivců vojenského zásahu zaznamenali demokratičtí voliči. Zatímco v říjnu s pozemní akcí souhlasilo 39 procent respondentů, nyní souhlas vyslovilo padesát procent dotázaných. Mezi demokraty také slábne odpor k takovému zásahu, v říjnu bylo proti 56 procent oslovených a nyní je to již jen 43 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Souhlas voličů republikánů

Tradičně silnou podporu má vojenský zásah u republikánských voličů. Těch v říjnové anketě podpořilo vyslání jednotek 65 procent, nyní jich bylo 72 procent. Zásah zcela odmítá 27 procent oslovených republikánských voličů, v říjnu jich bylo o jeden procentní bod více.

Pro pozemní vojenskou operaci je nově i většina lidí, kteří se nehlásí k žádné z obou hlavních politických stran. Ještě v říjnu bylo pro 43 procent takových respondentů, nyní jich je 53 procent. Zcela proti jich je 39 procent, v říjnu jich bylo o deset procentní bodů více.

Obama americkou rozsáhlou pozemní operaci vylučuje, před týdnem ale Kongres požádal o schválení možnosti použití vojenské síly proti radikálům z IS na dobu tří let. V případě potřeby je prezident prý připraven nařídit omezený zásah zvláštních jednotek. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koaliční nálety na pozice Islámského státu v IrákuVideo: Reuters

Spojené státy vedou mezinárodní koalici proti IS, v níž aktivně působí letectva několika arabských zemí a také Británie a Francie. Armádní velitelé upozornili, že v daném rozsahu a s použitou technikou jde, co se týče porážky IS, o běh na dlouhou trať, který se dá měřit spíše v letech než v měsících.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám