Hlavní obsah

V Arktidě byl nalezen vrak britské lodi ztracené před 160 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanaďané nalezli jednu ze dvou britských lodí Erebus a Terror, které zmizely před 160 lety při průzkumu Arktidy. Plavidla se v polovině 19. století vydala hledat cestu mezi Atlantským a Tichým oceánem. O nálezu v pátek informoval kanadský premiér Stephen Harper.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Arktidě našli vrak lodi, která se ztratila při expedici v roce 1846Video: Parks Canada, Reuters

 
Článek

Podle Harpera není jasné, o kterou ze dvou lodí přesně jde, fotografie však prý ukazují, že je to rozhodně jedna z nich, napsala britská BBC.

Kanada zahájila pátrání před šesti lety ve snaze předejít tomu, aby lodě hledali lovci pokladů. Tající ledovce totiž začaly usnadňovat přístup do dříve zamrzlých oblastí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průzkumem Arktidy se v 19. století zabýval anglický námořní kapitán John Franklin. V roce 1846 ale s 24 důstojníky a 110 dalšími námořníky v oblasti zmizel.

Foto: Profimedia.cz

Lodě Erebus a Terror na dobovém vyobrazení

Na jejich nalezení bylo v následujících letech vysláno několik výprav, při nichž zahynulo nakonec víc lidí než členů posádek lodí Erebus a Terror. Podařilo se však díky nim objevit severní cestu mezi Atlantikem a Pacifikem.

V 80. letech minulého století byla při dalších expedicích nalezena pouze těla tří členů Franklinových posádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám