Hlavní obsah

USA stíhají Rusa, který vedl světové hackerské spiknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v pondělí obvinily ruského hackera Jevgenije Bogačeva z řízení celosvětového organizovaného útoku na stovky tisíc počítačů. Skupina se s pomocí zákeřného softwaru zmocnila více než 100 miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun) z bankovních účtů firem i jiných subjektů, informovala agentura AP. V Británii hackeři podle listu The Guardian napadli počítače více než 15 000 uživatelů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bogačevově skupině se údajně podařilo počítače infikovat softwarem, který kradl přístupová hesla a čísla účtů. Oběti tak přišly o milióny dolarů, uvedly americké úřady. Členové gangu pocházejí z Ruska, Ukrajiny a Británie.

Bogačev je podle prokuratury v Pittsburghu ve vazbě a čelí obvinění ze zločinného spiknutí, podvodu a praní špinavých peněz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obvinění, která byla vznesena proti Bogačevovi, se zatím týkají pouze jedné oběti, firmy Haysite Reinforced Plastics z pennsylvánského Erie. Podle obvinění hackeři během jediného dne, 20. října 2011, firmu okradli o 824 000 dolarů, které měla uložené na bankovních účtech banky PNC Bank se sídlem v Pittsburghu.

Platila i policie

V související civilní žalobě je podle AP zmínka také o dalších obětech, mezi nimiž jsou i nejmenovaný kmen amerických indiánů ze státu Washington, místní policie ve státě Massachusetts nebo restaurace.

Zatímco například jedna floridská banka přišla o sedm miliónů dolarů, massachusettská policie zaplatila 750 dolarů jako "výkupné", které požadoval zákeřný software v jejích počítačích, uvedla AP.

Zákeřný software Gameover Zeus se podle britského listu rozšířil po celém světě, ale dočasně ho zneškodnil bezprecedentní celosvětový zásah úřadů.

Software využívá i takzvaných phisingových e-mailů, které se pokoušejí z uživatelů vylákat osobní údaje. Pokud oběť "nespolupracuje", nasadí program vir zvaný CryptoLocker. Ten zablokuje přístup k souborům a po uživateli pak za uvolnění obsahu vyžaduje zaplacení poplatku. To byl právě případ policie v Massachusetts.

Infikované e-maily a aplikace zacílené na získání přístup na internetové účty klientů se v poslední době ve zvýšené míře objevily také v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám