Hlavní obsah

Americký voják Bergdahl si prý s únosci rozuměl, učil je i badminton

Americký voják Bowe Bergdahl, jehož po pěti letech zadržování vyměnili afghánští povstalci výměnou za svých pět členů na Guantánamu, má co vysvětlovat armádním vyšetřovatelům. Panují totiž podezření, že své stanoviště opustil svévolně a se svými vězniteli si dobře rozuměl, i když odmítal přijmout muslimskou víru. Mimo jiné je měl učit hrát badminton.

Foto: via Reuters TV/Files, Reuters

Bowe Bergdahl v zajetí

Článek

Jeden z velitelů afghánské radikální organizace Hakkání řekl agentuře AFP, že Bergdahl se od povstalců naučil plynně jazyky paštó i dárí. Bergdahl už na posledním videozáznamu, který jeho únosci zveřejnili loni, hovořil anglicky s potížemi a s cizím přízvukem. Jeho otec v neděli potvrdil, že má po pěti letech v zajetí problémy s mateřskou angličtinou. [celá zpráva]

Podle zdroje AFP se Bergdahlovi mezi vzbouřenci líbilo, i když odmítal přijmout muslimskou víru a zůstal křesťanem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žádný svátek nikdy nezameškal. Na Vánoce a Velikonoce upozorňoval ty, co se o něj starali, s několikatýdenním předstihem a slavil je s nimi,“ uvedl afghánský velitel.

Unesený Bergdahl na videozáznamu z července 2009

Dodal, že Bergdahl pomáhal povstalcům vařit a hrál s nimi badminton. „Badminton miloval a pořád ho s nimi hrál. Tu hru naučil spoustu bojovníků,“ doplnil. Bergdahl si prý také oblíbil zelený čaj kawu a většinou si ho sám připravoval.

Soudit ho jako dezertéra?

Bergdahla po propuštění transportovali do Německa na základnu Landstuhl. Nejenže je pod dohledem lékařů, ale pod palbou otázek vojenské policie a pravděpodobně tajných služeb. Už jen proto, že není zcela jasné, proč na konci června 2009 opustil přes noc svoje stanoviště.

Do Afghánistánu podle magazínu Rolling Stone odcházel dobrovolně, dokonce nedal vědět ani svým rodičům, že se dal naverbovat. Brzy se ale dostavilo rozčarování a on měl ve svém posledním e-mailu domů napsat: „Stydím se za to, že jsem Američanem“.

Americká média už nastolila otázku, zda by mohl být Bergdahl souzen jako dezertér. Podle některých zpráv byl opilý a odešel ze stanoviště neozbrojený. „Odešel ze své vůle,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný armádní představitel. „O jeho motivech anebo o tom, že se v jeho mladé mysli honilo, ale nemáme potuchy,“ dodal.

Pentagon o okolnostech Bergdahlova únosu mlčí. „Naší prioritou je ubezpečit se, že je v pořádku a zdravý, a zajistit jeho shledání s rodinou. Další okolnosti a otázky se budou řešit později,“ uvedl ministr obrany Chuck Hagel.

Nepřímo na možný trest pro Bergdahla ale odpověděla bezpečnostní poradkyně prezidenta Baracka Obamy, když televizi ABC News řekla: „Každý, koho v takových podmínkách drželi pět let, zaplatil mimořádnou cenu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám