Hlavní obsah

Odhalen další případ nákazy smrtelného koronaviru MERS

• Aktualizováno

Třetí případ nákazy smrtícím koronavirem MERS byl odhalen ve Spojených státech. Na onemocnění byl pozitivně testován obyvatel státu Illinois, který měl blízký kontakt s pacientem z Indiany, který byl prvním zjištěným nemocným v USA. Oznámilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Handout, Reuters

Detail nového koronaviru pod mikroskopem, zachycující nukleokapsidu, tedy bílkovinný obal a nukleovou kyselinu.

Článek

Třetí nemocný zatím nepotřeboval lékařskou péči a cítí se dobře. Úředníci, kteří dostali na starosti vyšetřování prvního případu onemocnění, však sledují jeho zdravotní stav od 3. května, uvedla agentura Reuters.

První potvrzený případ MERS v USA byl objeven na počátku května a další 11. května, kdy bylo onemocnění zjištěno u osoby žijící na Floridě. Oba nemocní předtím cestovali do Saúdské Arábie.

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) od roku 2012 už zabil 147 lidí, z toho asi čtyři desítky během května. Nyní je registrováno na 500 pacientů. Oběti ohlásil i Egypt a Kuvajt. Virus se objevil i u Nizozemce, který se vrátil ze Saúdské Arábie.

Protože dosud nejsou známky přenosu mezi lidmi, Světová zdravotnická organizace ve středu na jednání v Ženevě odmítla návrh označit MERS za „hrozbu pro veřejné zdraví mezinárodního významu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám