Hlavní obsah

Obavy ze smrtelného viru: Saúdové radí vyhýbat se velbloudům

Novinky, ČTK, BBC

Ještě nedávno saúdskoarabské úřady odmítaly, že by nebezpečnou nemoc MERS mohli šířit velbloudi. Teď ale vláda doporučuje omezit kontakt s nimi na minimum.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muž s ochrannou rouškou na velbloudím trhu nedaleko saúdskoarabského Rijádu

Článek

„Doporučujeme užívat ochranné masky a rukavice, a to zejména při velbloudích porodech a při styku s nemocnými či mrtvými zvířaty,“ uvedlo ministerstvo zemědělství.

Tamní tisk napsal, že vyšetřeni budou domácí i divoce žijící velbloudi, aby bylo možné nalézt původ infekce. Zvířata dostanou čipy s informací o předcích a zemi původu. S podezřením, že by nákazu mohli šířit velbloudi, přišla americká studie. Poprvé se to potvrdilo přímo v Saúdské Arábii loni v listopadu, další důkazy přinesla rakouská studie z Ománu.

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) od roku 2012 už v zemi zabil 147 lidí, z toho asi čtyři desítky v posledních deseti dnech. Nyní je registrováno na 500 pacientů. Oběti ohlásil i Egypt a Kuvajt, v USA v úterý zaznamenali druhý případ. Virus se objevil i u Nizozemce, který se vrátil ze Saúdské Arábie.

Protože dosud nejsou známky přenosu mezi lidmi, Světová zdravotnická organizace ve středu na jednání v Ženevě odmítla návrh označit MERS za „hrozbu pro veřejné zdraví mezinárodního významu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám