Hlavní obsah

Start americké soukromé rakety byl odložen kvůli úniku helia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Start kosmické nákladní lodi Dragon americké soukromé společnosti SpaceX byl odložen na pátek. Důvodem je únik helia z prvního stupně nosné rakety Falcon 9, uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Start Dragonu byl odložen již potřetí, poprvé se tak stalo 16. a podruhé 30. března.

Foto: uncredited, ČTK/AP

Start kosmické nákladní lodi Dragon se odložil kvůli úniku helia.

Článek

Start Falconu 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě byl plánován na pondělí 16:58 místního času (22:58 SELČ). Zhruba hodinu před zážehem motorů byl odpočet zastaven. Nový termín pro odlet je stanoven na pátečních 15:25 místního času (21:25 SELČ).

Nákladní modul kalifornské společnosti SpaceX má k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze kolem Země dopravit přes dvě tuny vědeckého vybavení a také zásoby jídla. Mise má rovněž ověřit technologický pokrok, který soukromá forma učinila ke zpětnému získávání odhozených součástí rakety Falcon 9. Jednotlivé stupně chce SpaceX opětovně využít, což by mělo kosmické lety zlevnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám