Hlavní obsah

Sesuvy půdy u Seattlu byly extrémně rychlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Rychlost sobotních sesuvů půdy u města v Oso ve státě Washington byla neuvěřitelně rychlá. To je také důvod vysokého počtu obětí a nezvěstných, uvedli geologové podle agentury AP. Zatím je potvrzeno 27 mrtvých, nezvěstných je 90.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky, nezvěstných je stále 90 osobVideo: Reuters

 
Článek

”Sesuv se pohyboval s překvapující rychlostí,“ sdělil geolog Ralph Haugerud pracující na Washingtonské univerzitě, „nemnoho se jich pohybuje tak rychle.“ Podle něj otřesy provázející pád mohly způsobit, že se sesuv změnil v proud bahna a trosek, který se pohyboval jako voda.

Foto: Reuters

Letecký záběr na sesuv půdy

Sesuvy půdy byly podle zjištění geologů dva, které následovaly v rozmezí čtyř minut, uvedl americký geologický úřad USGS. Zaznamenalo ho 17 seismických stanic ve vzdálenosti 10 až 240 kilometrů. První a největší sesuv začal v 10:37 a trval přes dvě minuty. Podmáčená půda se převalila přes řeku Stillaguamish, zasáhla část městečka Oso a přerušila silnici 530.

Foto: Novinky.cz s použitím http://seattletimes.com

„Velký puls představoval hlavní masu hmoty, která se utrhla ze svahu a valila se dolů údolím,“ řekl Bill Steele k záznamům seismografu. „Další velký puls následoval, když se utrhla další část nestabilního svahu,“ dodal s tím, že druhá část svahu se utrhla v 10:41. Utrhla se zemina na kraji útesu vytvořeného prvým sesuvem. Podle něj menší sesuvy následovaly v průběhu další hodiny a další přicházely i v následujících dnech.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Geoložka Kate Allstadtová dodala, že záznamy seismografů prokázaly, že sesuv nebyl způsoben zemětřesením. Poslední bylo zaznamenáno 10. března a mělo v oblasti sílu pouhého stupně. Podle ní bylo v oblasti za poslední rok zaznamenáno osm podobně slabých otřesů.

Foto: Reuters

Bahno vyrvalo stromy.

Podle Steela způsobily sesuv silné deště, kdy vrstvy jílu zadržovaly dešťovou vodu a vedly ke zvlhčení podloží. Dodal, že oblast je nestabilní, protože jde o ledovcovou morénu s naplaveninami písku.

Voda v řece si naštěstí dokázala řídkým bahnem prorazit novou cestu, takže se nerozlila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám