Hlavní obsah

Do databází tajné služby pronikl Snowden heslem svého kolegy

Právo, roš

Externí technik Edward Snowden pronikl do databází tajné služby NSA také pomocí hesla, které mu poskytl její zaměstnanec. Ukázalo to vyšetřování, o němž sněmovní výbor informoval právník NSA Ethan L. Bauman.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Jakmile byl kódovaný klíč použit, byl Snowden „schopen heslo zachytit, což mu umožnilo ještě větší přístup k tajným informacím“, řekl Bauman, podle něhož si civilní zaměstnanec NSA nebyl vědom, že Snowden měl v úmyslu data zveřejnit.

Kolik toho Snowden zkopíroval, NSA stále přesně neví, ani to, k čemu se dostal i bez hesla. V lednu na webovém fóru popřel, že by heslo ukradl. Zaměstnanec NSA již ze služby odešel, dalším dvěma osobám byla odebrána bezpečnostní prověrka.

Kolektivní žalobu jménem asi 350 tisíc Američanů podal proti prezidentu Baracku Obamovi a šéfům NSA a FBI kvůli masovému sledování telefonátů republikánský senátor Rand Paul. Podle žaloby vláda porušuje 4. ústavní dodatek chránící občany před neoprávněným prohledáváním.

„Nejsem proti NSA, špionáži ani proti zkoumání telefonních záznamů. Chci jen, abyste šli k soudci, měli konkrétní jméno a získali soudní příkaz,“ prohlásil Paul. V témže duchu republikánský zákonodárce v Utahu navrhl zákon zakazující spolupráci s jakýmkoli federálním úřadem, který sleduje lidi bez soudního příkazu. Předpokládá i zastavení dodávek vody pro nové centrální úložiště dat NSA v utažském Bluffdalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám