Hlavní obsah

V Mexiku zadrželi narkobarona, propašoval 76 tun kokainu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de Mexico

Mexická policie zadržela jednoho z nejhledanějších bossů drogového podsvětí, na jehož hlavu vypsaly Spojené státy odměnu pět miliónů dolarů (přes sto miliónů korun). Tirso Martínez Sánchez je hlavou drogového gangu, který z Kolumbie přes Mexiko propašoval mezi lety 2000 a 2003 76 tun kokainu.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Mexická federální policie

Článek

Podle amerického ministerstva spravedlnosti jeho skupina používala pro pašování krycích firem, které dodávaly zboží do Spojených států. Mezi ním byla ukryta droga.

Policisté ze zvláštní jednotky zadrželi Martíneze začátkem února bez jediného výstřelu ve státě Guanajuato v centrální části země. Operaci podle agentury Reuters předcházela půlroční práce agentů tajných služeb, jimž se podařilo lokalizovat místo pobytu muže, který se před zákonem ukrýval sedm let.

Martínezův gang pašoval podle policie do USA kokain v lodních, kamionových či vlakových nákladech prostřednictvím fiktivních společností. Mexická prokuratura zatčeného muže viní také ze spolupráce s dalšími gangy v zemi vedenými Amadem Carillem Fuentesem a Arturem Beltranem Leyvou i s pašeráky drog v Kolumbii bratry Munerovými, Juanem Carlosem Ramírezem Abadiou a Diegem Leonem Montoyou Sánchezem. Kvůli vazbě s posledními dvěma zadrženými v roce 2007 za vyprání deseti miliónů dolarů jej stíhají i kolumbijské úřady.

Mexiko na sedmačtyřicetiletého Martíneze vydalo zatykač v roce 2007, kdy USA požádaly o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám