Hlavní obsah

USA varují: V letadlech do Soči hrozí bomby v zubních pastách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost podle televize ABC varovalo letecké společnosti, které létají do Ruska, aby si dávaly pozor na zubní pasty a podobné kosmetické výrobky v tubách. Mohou obsahovat složky na výrobu bomb.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na letištích se zpřísňují.

Článek

Ministerstvo vydalo varování jak pro americké letecké společnosti, tak pro ty zahraniční. V tubách se mohou ukrýt látky, které lze na palubě smísit a vyrobit z nich výbušnou směs.

Představitel ministerstva řekl ABC, že USA ohroženy nejsou: „V tuto chvíli si nejsme vědomi žádného nebezpečí pro domovinu.“ V prohlášení ministerstva stojí, že „pravidelně sdílí informace s domácími i mezinárodními partnery včetně těch, kteří jsou spojeni s mezinárodními událostmi, jako je olympiáda v Soči“.

Ministerstvo ale neuvedlo, odkud informaci o této hrozbě má.

Pracovník jen ABC vysvětlil strategii úřadu v boji s terorismem: „Jako vždy náš bezpečnostní aparát uplatňuje mnoho opatření, viditelných i neviditelných, a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost bude pokračovat v uplatňování bezpečnostních opatření, která odpovídají vyvíjejícím se hrozbám.“

Národní bezpečnostní rada Bílého domu uvedla, že poslední varování nijak nemění stávající doporučení pro cesty do Soči. „Jestliže bychom v dalších dnech a týdnech získali informaci, která změní hodnocení toho, zda by lidé měli cestovat do Soči, budeme informovat veřejnost,“ řekla jeho mluvčí Laura Magnusonová.

Američani se bojí teroristického útoku v Soči

Před zahájením zimních olympijských her v Soči více než polovina Američanů počítá s možností teroristického útoku na olympiádu. Zjistil to průzkum veřejného mínění CNN/ORC. Útok za pravděpodobný považuje 57 procent dotázaných respondentů, kteří odpovídali od pátku do neděle, uvedla ČTK.

V současnosti pohlíží na Rusko nepříznivě 55 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám