Hlavní obsah

Extrémy počasí v Americe: V New Yorku rekordní zima, v Riu zase vedro

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Zatímco sever amerického kontinentu svírají arktické mrazy s teplotami padajícími pod minus 40 stupňů, brazilskou metropoli Rio de Janeiro sužuje téměř 50stupňové vedro.

Brazilské Rio de Janeiro zasáhla vlna vederVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Narodil jsem se tady a můžu říct, že na vedro jsme tady zvyklí. Jenže teplota stoupá už od minulého léta a to je nepříjemné i pro nás,“ citovala agentura Reuters jednoho z místních, kteří se každý den masově vydávají ochladit na místní pláže. Ty bývají plné lidí až do půlnoci.

Zatím nejvyšší teplotu 43,2 stupně Celsia zaznamenali ve městě minulý měsíc. Jen o dvě desetiny méně ale bylo minulý víkend, přičemž při zemi místy dosahovaly teploty 50 stupňů Celsia.

Vedro ale sužuje i další země regionu. V Buenos Aires nedávno museli uvolnit z práce zaměstnance státní správy a samosprávy, aby ušetřili elektřinu, které se nedostává, protože lidé potřebují mít puštěné klimatizace i ke spaní. [celá zpráva]

Brazilští meteorologové předpokládají, že vedra potrvají přinejmenším ještě několik dní a mohly by ještě padnout další teplotní rekordy.

Opačný problém mají lidé v severní části kontinentu. USA a Kanadu dva týdny trápí sněhové bouře a arktické mrazy s teplotami až -45 stupňů. V úterý mrzlo ve všech 50 státech USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám