Hlavní obsah

Džihádová Jane dostala deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na deset let poslal podle agentury AP v pondělí soud ve Spojených státech Američanku Colleen LaRoseovou za přípravu vraždy švédského výtvarníka Larse Vilkse kvůli karikatuře proroka Mohameda. LaRoseové, která na internetu vystupovala pod přezdívkou džihádová Jane, hrozilo doživotí.

Článek

Prokuratura žádala pro padesátiletou ženu „několik desítek let” vězení, ale soudce vyhověl žádosti americké vlády o nižší trest kvůli tomu, že LaRoseová s vyšetřovateli spolupracovala. Za mřížemi již strávila čtyři roky.

U soudu mimo jiné prohlásila, že byla džihádem, muslimskou svatou válkou, posedlá a že na něj myslela od rána do noci. Na internetu hledala dobrovolníky, kteří by Vilkse zlikvidovali.

Vilks měl být zabit za zpodobnění proroka Mohameda s tělem psa. V roce 2007, kdy se ve Švédsku debatovalo o svobodě tisku, jeho kresbu otiskl švédský regionální deník Nerikes Allehanda. Teroristická síť Al-Káida pak vypsala na likvidaci Švéda odměnu 100 000 dolarů (zhruba dva milióny korun) a několik osob bylo zadrženo kvůli přípravám karikaturistovy vraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám