Hlavní obsah

Soudce: Je v pořádku, když NSA špehuje Američany

– New York

Americký federální soudce dnes rozhodl, že program americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) monitorující telefonickou a internetovou komunikaci Američanů je zákonný. Zamítl tak podle agentury Reuters pochybnost, kterou v této otázce vznesla americká organizace na ochranu občanských práv American Civil Liberties Union (ACLU).

Foto: Gary Cameron, Reuters

Autobus ve Washingtonu s obřím poutačem upozorňujícím na informace Edwarda Snowdena a ohrožení soukromí občanů USA.

Článek

Soudce William Pauley dospěl podle Reuters k závěru, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by americká vláda používala masové shromažďování údajů k jiným účelům než pro předcházení teroristickým útokům a jejich vyšetřování. "Soud měl odpovědět na otázku, zda tento program masového sběru údajů je zákonný. Soud se domnívá, že tomu tak je," napsal podle agentur soudce ve svém rozhodnutí.

"Vláda se poučila ze svých chyb a přizpůsobila se boji s novým nepřítelem: s teroristickou sítí, která je s to organizovat útoky po celém světě. Vláda zavedla řadu protiopatření. A to včetně programu velkého sběru telefonických dat na rozlehlé internetové síti, který může najít a oddělit kontakty mezi podezřelými z terorismu v oceánu zdánlivě nesouvisejících údajů," řekl podle agentury AP Pauley.

"Jak ukázaly útoky z 11. září (2001), nezachytit podobnou hrozbu může mít hrůzný dopad," dodal podle AP soudce.

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti Peter Carr uvedl, že jeho úřad soudcovo rozhodnutí potěšilo.

Soukromí lidí je ohroženo, varuje organizace

Organizace ACLU je naopak zklamaná. "Tento program masového sledování hovorů představuje vážnou hrozbu pro soukromí Američanů a myslíme si, že soudce Pauley se mýlí, když si myslí něco jiného," řekl podle AP zástupce ACLU Brett Kaufman.

Pauleyho rozhodnutí se rozchází i se závěrem, ke kterému nedávno dospěl jiný americký federální soudce - Richard Leon. Podle Leona praxe NSA porušuje čtvrtý dodatek americké ústavy zaručující právo nebýt vystaven přehnanému prohledávání, a je tedy zřejmě protiústavní. Podle AP se očekává, že vláda se proti tomuto rozhodnutí odvolá. Podle AFP skončí spor nejspíš u ústavního soudu.

Informace o programu NSA zaměřeném na monitorování telefonické a internetové komunikace nejen ve Spojených státech, ale v řadě různých zemí světa, vyzradil světovým médiím bývalý spolupracovník agentury Edward Snowden. Nyní se ukrývá v Rusku, kde obdržel dočasný azyl, a Spojené státy žádají jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám