Hlavní obsah

Staré zdravotní pojištění bude dál platit, ujišťuje Obama nespokojené pojištěnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek ustoupil a kvůli rostoucí nespokojenosti Američanů se zaváděnou zdravotní reformou prodloužil podmínky stávajícího pojištění i na příští rok.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama.

Článek

V důsledku Obamovy reformy přišlo o stávající pojištění mnoho Američanů navzdory prezidentovým slibům, že se tak nestane. Mnozí po vyhlášení reformy zjistili, že budou muset platit mnohem vyšší pojistné než dosud. Milióny Američanů dostaly od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, a to kvůli požadavkům nového Obamova zákona. Prezidentova popularita se propadla k rekordnímu minimu.

Prezident nyní oznámil, že zdravotní pojišťovny budou moci poskytovat ještě nejméně celý příští rok svým klientům pojistky podle starých pravidel platných před reformou. Směrnice, kterou prý Bílý dům vydá, bude obsahovat pokyn, že pojistné smlouvy zrušené po reformě mají být dál platné.

„Tato úprava každý problém nevyřeší, ale pomůže spoustě lidí,” řekl Obama novinářům v Bílém domě. „Uděláme všechno pro to, abychom pomohli těm Američanům, kteří dostali přípis o zrušení smlouvy,” dodal.

Experti varují, že ani čtvrteční Obamův kompromis nemusí fungovat. Bude totiž záležet na zdravotních pojišťovnách, do jaké míry budou ochotny dříve zrušené kontrakty obnovovat. Mnohé jsou totiž řízeny ne federálně, ale jednotlivými státy Unie.

Předseda Sněmovny reprezentantů Boehner prohlásil, že jedinou cestou, jak plně ochránit obyvatelstvo USA, je „zrušit reformu jednou provždy”.

Reklama

Výběr článků

Načítám