Hlavní obsah

Nemocnice v USA každý rok evidují 500 zastřelených dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na amerických klinikách se každoročně z postřelení zotavuje okolo 7500 dětí. Dalších zhruba 500 dětí a mladistvých každý rok v USA zemře kvůli poranění střelnou zbraní, nejčastěji pistolí. Bilance v uplynulém desetiletí vzrostla takřka o 60 procent, uvedl portál zpravodajské stanice NBC News.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet dětí hospitalizovaných kvůli střelným zraněním od roku 1997 do roku 2009 vzrostl o více než 80 procent. Unikátní statistiku na základě nemocničních údajů vypracovala dvojice bostonských lékařů, která výsledky své práce představila na konferenci Americké akademie pediatrů.

Osm z deseti střelných zranění způsobí pistole. Podle zmíněných doktorů by se proto měla národní debata o zbraních soustředit na nebezpečí, jež představují malé střelné zbraně, a ne na spory o omezení dostupnosti poloautomatických pušek a podobného arzenálu.

Děti se většinou zraní pistolí

"Pistole stojí za většinou střelných zranění dětí a toto číslo podle všeho v posledním desetiletí roste," prohlásil chirurg Arin Madenci z bostonské nemocnice, který je jedním z autorů studie. "Navíc státy s vyšším procentem domácností vlastnících střelné zbraně mají obvykle vyšší zastoupení střelných zranění dětí," dodal s tím, že k takovýmto úrazům dochází obzvláště doma.

Madenci se svým kolegou Christopherem Weldonem statistiku vytvořili z databáze 36 miliónů dětí hospitalizovaných v letech 1997 až 2009. Z výsledků vyplývá, že počet dětí a teenagerů do 20 let věku přijatých v nemocnicích se střelným zraněním vzrostl ze 4270 na 7730 případů. Nemocnice také za tuto dobu evidují 317 zastřelených dětí v roce 1997 a 503 dětí v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám