Hlavní obsah

Bomby se suchým ledem nastražil na letišti v Los Angeles jeho zaměstnanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Americká policie zadržela pracovníka letiště v Los Angeles. Osmadvacetiletého Dicarla Bennetta viní z nastražení bomb se suchým ledem v prostorách letiště. Uvedla to ve středu agentura AP. Dvě bomby explodovaly na letišti v neděli a pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Losangeleské mezinárodní letiště

Článek

První, nedělní exploze nastala v prázdné toaletě pro personál v terminálu 2, při pondělním incidentu vybuchla bomba přímo na ploše, kde se našly další dvě – jedna pod letadlem. Z paluby byla preventivně evakuována úklidová četa.

Suchý led je kysličník uhličitý v pevném skupenství. V uzavřeném prostoru se mění na plyn, prudce se rozpíná a roztrhne obal.

Ačkoliv jsou bomby se suchým ledem relativně neškodná zařízení, incidenty způsobily částečné omezení provozu letiště a vyšetřování FBI.

Podle Johna Goodpastera, profesora chemie z Indiany, by zranění způsobil jen skutečně velký objem ledu a z těsné blízkosti, pokud by v náloži byly šrapnely.

Kvůli explozi suchého ledu v plastové lahvi letos v květnu v kalifornském Disneylandu byl zatčen 22letý Christian Barnes a hrozí mu až šest let vězení za nelegální držení „ničivého zařízení“. „Být to před 20 lety, tak by jen příští dva měsíce myl hasičské auto,“ citoval list The Los Angeles Times pyrotechnika Paula Worseyho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám