Hlavní obsah

Blesky v Brazílii každoročně zabijí přes sto lidí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes stovku mrtvých a několik set zraněných si každoročně vyžádají v Brazílii blesky, kterých se v této zemi objevuje při bouřkách abnormální množství. O jejich nebezpečí promluví i nový dokumentární film.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii ročně napočítají až 50 miliónů úderů bleskuVideo: Reuters

 
Článek

Brazilský výzkumník Osmar Pinto junior vysvětluje vysokou frekvenci blesků obrovskou tropickou plochou v Brazílii. Centrální oblast země má nejteplejší klima, které je podle něj ke vzniknu bouřek náchylnější. Ročně je v Brazílii napočítáno až 50 miliónů úderů blesku.

Zprávy o tom, že někoho v Brazílii usmrtil blesk, proběhnou občas i českými médii. Tamní zpravodajské služby musejí ale o takových tragédiích informovat podstatně častěji. Ročně tam kvůli úderu blesku zemře okolo 130 lidí, dalších zhruba 500 nešťastníků blesk vážně poraní.

Nový dokumentární film s názvem Fragmentos de Paixão zkoumá vliv blesků na život v Brazílii. Zaobírá se tím dokonce i z historického hlediska. Ve snímku, který bude mít v Brazílii premiéru 11. října, nechybí ani lidské příběhy, které mají diváka vtáhnout do děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám