Hlavní obsah

Chilští horníci byli uvězněni 70 dnů pod zemí, nikdo za to nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Pobouření vyvolal čtvrteční verdikt chilského soudu, který měl rozhodnout o tom, kdo může za to, že třiatřicet chilských horníků zůstalo v roce 2010 přes tři měsíce uvězněno pod zemí v dole San José u města Copiapo. Podle BBC soud uvedl, že nikdo, že šlo jen o nehodu, i když důl je starý a firma nevybudovala únikovou štolu.

Článek

„Je to hanba chilského soudnictví. Je nemožné, aby za nehodu takového rozsahu nebyl nikdo odpovědný,“ řekl jeden z přeživších Mario Sepulveda a zhnuseně dodal: „Dneska si chci vykopat velkou díru a zase se do ní pohřbít, ale tentokrát už nechci, aby mne někdo vyhrabal.“

Další horník se hned obrátil na své advokáty a ti ho uklidňovali, že je ještě jeden proces týkající se nedbalosti.

Rozčarován je i bývalý ministr důlního průmyslu Laurence Golborne, který se spolupodílel na zorganizování rozsáhlé záchranné akce, kdy se vybudoval vedlejší tunel a jím se spustila do dolu kapsle, která horníky vyzdvihla. Záchranná operace stála 22 miliónů dolarů a majitelé dolu mají přikázáno zaplatit vládě čtvrtinu nákladů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Exministr řekl rádiu Cooperativa, že regulační úřad nařídil majitelům sto let starého dolu, aby vyrazili nouzový východ, ale ti to neudělali.

Podle něj by toto opatření zabránilo tomu, aby 33 horníků muselo strávit pod zemí 70 dní. [celá zpráva]

Obhájkyně důlní firmy Catherina Lathropová ale rozsudek hájí: „Vždycky jsme říkali, že to byla politováníhodná nehoda, nic jiného než nehoda. V tomto případě nebylo možné určit odpovědnost žádného z mých klientů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám