Hlavní obsah

Zničili jsme důkazy k ropné plošině v Mexickém zálivu, přiznává Halliburton

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Halliburton přiznává vinu za zničení důkazů souvisejících s havárií a masivním únikem ropy v Mexickém zálivu před třemi lety. Uvedla to v pátek BBC. Pokud přiznání přijme soud, bude to znamenat, že Halliburton zaplatí maximální možnou pokutu 200 000 dolarů (4 milióny korun).

Foto: U.S. Coast Guard/Handout, Reuters

Hořící ropná plošina Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010.

Článek

„Dceřiná společnost souhlasí s přiznáním viny v jednom případě souvisejícím s vymazáním záznamů vytvořených po incidentu na vrtu Macondo,“ uvedla firma v prohlášení.

Po výbuchu a požáru na plošině Deepwater Horizon u vrtu Macondo zemřelo 11 lidí a do moře unikly milióny litrů ropy. Byla to nejhorší ekologická katastrofa v amerických dějinách.

Plošinu vlastnil koncern British Petroleum (BP) a provozovala ho firma Transocean. Některé práce pro BP ale zajišťovaly společnosti Cameron a Halliburton. Firmy se od té doby přou o svoji míru zavinění havárie.

Halliburton měl před nehodou doporučit úpravy na zabezpečení stability ropného zařízení. Firma tvrdila, že BP doporučila použít 21 kovových objímek zpevňujících infrastrukturu. BP použila jen šest. Halliburton provedl počítačové testy pro oba případy a shledal, že zajištění je téměř stejné. Americká firma ale po nehodě výsledky tohoto testu zničila.

Zmíněné firmy čelí také civilním žalobám množství poškozených stran. Očekává se, že to budou jedny z největších a nejdražších soudů za celá desetiletí.

Společnost Halliburton dala v dubnu najevo, že je pro mimosoudní dohody. Firma také věnovala 55 miliónů dolarů (zhruba 1,1 miliardy korun) Národní nadaci pro ochranu ryb a přírody.

BP už loni uvedla, že na kompenzace vyčlenila 7,8 miliardy dolarů (zhruba 156 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám