Hlavní obsah

Povstalci zabili nejméně 15 kolumbijských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Příslušníci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v sobotu na severu země zabili 15 vládních vojáků. Oznámil to v neděli podle agentury AFP kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Kolumbijská vláda přitom nyní vede s FARC mírové rozhovory.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Partyzán z FARC

Článek

Kolumbijská armáda podle serveru BBC hovoří dokonce o 17 zabitých vojácích. Tvrdí rovněž, že zadržela deset členů FARC podezřelých z útoku. Šest rebelů při útoku podle armády zahynulo. Santos po incidentu svolal mimořádný bezpečnostní summit. Očekává se, že představí nová bezpečnostní opatření, píše BBC.

Mírové rozhovory mezi FARC a vládou v minulosti již třikrát zkrachovaly. Nynější mírová jednání v kubánském hlavním městě Havaně trvají již déle než půl roku. Na konci května se obě strany dohodly na pozemkové reformě. Ta je považována za jeden z hlavních bodů vyjednávání, která mají ukončit dlouhotrvající válku v zemi.

Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím povstáním v Latinské Americe. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo od roku 1964 za oběť už více než 120 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám