Hlavní obsah

Američané vylepšili svou superbombu, aby uklidnili Izrael

Právo, roš

Pentagon opět zdokonalil svou superbombu určenou k ničení opevněných bunkrů hluboko pod zemí. Modernizace zbraně proběhla s cílem přesvědčit Izrael, že USA mají prostředky k zničení podzemních íránských jaderných provozů, vynutí-li si situace úder.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-2

Článek

S odvoláním na vojenské zdroje to napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s tím, že izraelským činitelům byly účinky dosavadní verze zbraně předvedeny ze záznamů testů. Nová verze má proniknout ještě hlouběji a má mimo jiné přesnější systém navádění.

Ke zničení podzemního zařízení ve Fordo u Komu skrytého pod skalním masívem se totiž podle WSJ počítá s několikanásobným úderem: do vytvořeného kráteru se musí přesně trefit další bomby z „neviditelných“ bombardérů B-2, až dosáhnou podzemního cíle.

Foto: Právo

Bomba MOP GBU-57A/B

„Doufejme, že ji nikdy nebudeme muset použít. Ale pokud ano, bude fungovat,“ citoval deník amerického činitele.

Dostane se až 60 metrů pod zem

Izrael je přesvědčen, že Teherán má atomovou zbraň už na dosah, a zvažuje proto preventivní úder. Ten ale Washington momentálně nepovažuje za akutní variantu.

Testovaná bomba typu MOP GBU-57A/B podle dostupných údajů odborného časopisu Jane’s Defence Weekly a letectva USA dokáže proniknout až 60 metrů pod zem. Překážkou pro ni není ani železobeton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám