Hlavní obsah

FBI v bostonské kauze sleduje kavkazskou stopu, píše americký deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Motiv atentátů na bostonský maratón stále zůstává nejasný. Vyšetřovatelé zatím nemohou vyslechnout vážně zraněného mladšího z podezřelých útočníků Džochara Carnajeva. FBI se mezitím snaží rozplést síť kontaktů obou bratrů. List The New York Times napsal, že zřejmý strůjce atentátu Tamerlan Carnajev, který je mrtvý, byl loni půl roku na severním Kavkazu. Údaj potvrdila i ruská média.

Foto: Bob Leonard, ČTK/AP

Džochar Carnajev (vlevo za mužem v oranžové bundě) vyfotografovaný se svým bratrem Tamerlanem (v černé kšiltovce) mezi diváky při bostonském maratónu.

Článek

Právě loňská Carnajevova cesta do Dagestánu by podle amerického listu mohla vyšetřovatele přivést k vysvětlení motivu činu, při němž tři lidé zahynuli a přes 170 dalších bylo zraněno.

Otec obou bratrů Anzor Carnajev tvrdí, že Tamerlan odjel do Ruska s cílem obnovit platnost prošlého pasu. Ruská média dnes ale uvádějí, že Tamerlan Carnajev mohl mít kontakty s extremistickou organizací Kavkazský emirát, v jejímž čele stojí polní velitel Doku Umarov. Muž je na seznamu hledaných teroristů jak v Rusku, tak v USA.

Severokavkazští extremisté se však později od bostonského útoku distancovali s tím, že cílem jejich útoků nejsou Spojené státy, ale Rusko.

Foto: Julia Malakie/The Sun of Lowell, Mass., Reuters

Tamerlan Carnajev (vlevo) v roce 2010, kdy vyhrál soutěž v amatérském boxu.

Tamerlan loni při návštěvě Machačkaly podle agentury Interfax příbuzné svými názory vyděsil natolik, že ho fakticky vyhnali. Americké stanici Fox News to potvrdil Tamerlanův strýc Alvi Carnajev, který žije v USA. Tamerlan podle něj loni do Ruska radikálně naladěn už přijel, filozofii muslimských extremistů přijal za svou v USA. Když se se svými příbuznými nepohodl, odjel údajně Tamerlan do Čečenska, které je z Machačkaly vzdáleno hodinu autem.

FBI ho už vyšetřovala

Na spojení Carnajevových s kavkazskými extremisty by mohla ukazovat i žádost ruské tajné služby z roku 2011 adresovaná vyšetřovatelům z FBI. Moskva chtěla vědět, zda a jaké mají americké tajné služby informace o Tamerlanu Carnajevovi. V žádosti se podle ruských médií uvádělo, že Tamerlan je stoupenec radikálního islámu, který hledá spojení s extremisty. FBI ale prý žádné znepokojivé informace neměla.

Agentura ITAR-TASS předloňskou ruskou žádost označila za faktické varování před skutky budoucího atentátníka, které americké federální orgány nebraly na vědomí.

Podle The New York Times FBI skutečně Tamerlana Carnajeva nikdy nesledovala. O jeho aktivity se nezajímala, záznamy o něm si nevedla. Jeho minulost se nyní snaží dohledat zpětně v naději, že odhalí případné komplice a inspirátory bostonského útoku.

Možná nedbalost amerických vyšetřovatelů nyní podle listu Newsday zajímá poslance amerického Kongresu. Republikánský člen Sněmovny reprezentantů Peter King vznesl dotaz, zda FBI nemohla v případu ještě před bostonským atentátem udělat více.

Výslech zatím není možný

Více informací by do případu mohl vnést výslech druhého podezřelého útočníka, kterým je Tamerlanův bratr Džochar. Devatenáctiletý mladík, jehož policie dopadla v noci na sobotu, je ale těžce zraněný a jeho stav je vážný.

Podle nejmenovaného zdroje blízkého vyšetřování, který citovala agentura Reuters, byl devatenáctiletý Džochar Carnajev střelen do krku a nemůže mluvit kvůli zranění jazyka. Nemocnice v Bostonu, kde jej ošetřují, je pod silnou policejní ochranou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám