Hlavní obsah

Výbuch ve Westu neohrozil výrobu českých koláčků

– West

Výrobu oblíbených českých koláčků v pekárně Little Czech Bakery v texaském Westu neohrozil ani devastující výbuch v tamní továrně na hnojiva. Prodávají se dál v bistru Czech Stop.

Foto: Profimedia.cz

Česká vlajka v texaském Westu

Článek

Czech Stop funguje skoro 30 let a své dveře před návštěvníky nikdy nezavírá. Otevřeno bylo i v osudnou středu, na kterou nikdo ve městě nezapomene.

"Jak to bouchlo, běžela jsem do obchodu, protože hrozilo, že spadne strop," řekla novinářům vedoucí prodejny Barbara Schisslerová.

Stropní obklady se začaly bortit a Schisslerová z obavy před další pohromou vypnula v kuchyni přívod plynu. O svůj nedaleký dům Schisslerová při výbuchu přišla. V prodejně bylo v té době sedm zaměstnanců. Čtvrt hodiny po explozích začaly ulicí projíždět policejní vozy a hasiči, po chvíli se objevili první zranění.

"Před obchodem zastavilo auto s dvěma ženami, jedna byla pořezaná, druhá měla poraněnou nohu. Proč se zastavily zrovna u nás, nevím," připomíná si hrozivé chvíle Schisslerová.

"Snažili jsme se jim pomoci, dostaly aspoň napít." Úkryt před pohromou pak v obchodě vyhledalo několik dalších lidí.

Koláčky zdarma pomáhají záchranářům

Obvyklí hosté si ten večer pro koláčky nepřišli, všichni se snažili pomáhat záchranářům. Druhý den ráno Czech Stop rozdával lidem jídlo i pití zdarma. Bezplatně nyní koláče dodávají hlavně pracovníkům Červeného kříže. Pochoutka, která se stala symbolem českého živlu na americkém Středozápadě, teď ve Westu pomáhá potřebným.

Podnik Czech Stop založil v roce 1983 Bill Polk, veterán amerického vojenského námořnictva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám