Hlavní obsah

Milice Hamásu poničily antickou památku

New York

Velení vojenské složky palestinského hnutí Hamás nechalo zdemolovat část antického středomořského přístavu Anthedon, který chce UNESCO zařadit na svůj seznam kulturních památek. Brigády Kásam podle serveru Al-Monitor potřebovaly rozšířit výcvikové prostory v pásmu Gazy a v oblasti nálezů nechává budovat zákopy.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Článek

Většina zbytků Anthedonu je zasypána pískem, dokud nebude zahájen archeologický průzkum. Brigády Kásam ale na místě používají buldozery.

Nevládní organizace UN Watch žádá, aby výkopy v přístavu, který má sloužit jako teroristický výcvikový tábor, byly okamžitě ukončeny. Dopis s touto žádostí zaslala organizace generální ředitelce UNESCO Irině Bokové a jeho kopii ministryni zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové. UN Watch sleduje dodržování Charty OSN.

"UNESCO přijetím Palestiny coby členského státu v roce 2011 přišlo o téměř čtvrtinu svého rozpočtu, když Spojené státy přestaly platit svůj příspěvek. Rozhodnutí bylo zdůvodněno nutností pomoci chránit světové kulturní dědictví na palestinských územích. Jestliže Hamás z historické lokality učiní výcvikový tábor pro teroristy – což je protiklad kultury – UNESCO svým mlčením vydává v sázku důvěryhodnost celé organizace," stojí dále v dopise.

Pozůstatky Anthedonu byly nalezeny roku 1997 severozápadně od města Gaza. Přístav je starý 3000 let a zachovaly se z něj zbytky mozaikových podlah i sloupoví z římského, byzantského a islámského období.

Ministerstvo pro cestovní ruch vlády Hamásu není činem brigád Kásam nijak pobouřeno. "Vzhledem k přírůstku obyvatel schvalujeme využívání nových pozemků. Proto jsme vydali souhlas k pronájmu této půdy s tím, že podzemní památky nebudou poničeny," uvedlo ministerstvo.

Hamás pásmu vládne od roku 2007. Organizace má v programu boj proti Izraeli, který realizuje její ozbrojené křídlo, brigády Kásam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám