Hlavní obsah

Rozhodoval jsem se správně, zhodnotil svou kariéru George W. Bush

Novinky, rei
Dallas

Bývalý americký prezident George W. Bush se po odchodu z Bílého domu před čtyřmi lety stáhl do ústraní v domovském Texasu. U příležitosti chystaného otevření Bushova střediska s vědeckým institutem, prezidentskou knihovnou a muzeem poskytl vzácný rozhovor místnímu listu The Dallas Morning News. Mimo jiné řekl, že svých dřívějších kroků nelituje.

Foto: Profimedia.cz

Exprezident USA George W. Bush

Článek

Šestašedesátiletý Bush je občasným terčem kritiky svého nástupce Baracka Obamy, který poukazuje na to, že zdědil velké dluhy, stagnující ekonomiku a nádavkem války v Iráku a Afghánistánu.

„Nikdo nechce být pořád kritizován,“ připustil v rozhovoru Bush. Dodal však: „Jsem spokojen s tím, co jsem udělal, s tím, kdo jsem. Jsem si jist, že rozhodnutí, která jsem činil, byla správná.“

Přiznal nicméně lítost nad tím, že se za jeho vedení nepodařilo změnit imigrační zákony a zákony o sociálním pojištění.

Exprezident doufá, že na některé jeho kroky budou lidé s postupem času nahlížet jinýma očima. Tvrdí, že jeho úřadování provázelo množství nečekaných událostí, především teroristické útoky v USA z 11. září 2001 a hurikán Katrina, který smetl New Orleans.

Bush doufá, že nové středisko pomůže objasnit motivy jeho politiky, která byla podřízena myšlenkám „soucitného konzervatismu“. Bushovo centrum v Dallasu bude otevřeno tento týden za účasti všech čtyř žijících prezidentů.

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Bush cyklista, malíř a dědeček

Prezident tak bude nově dělit svůj čas mezi centrum a Institut George W. Bushe, který zahájil činnost už před třemi lety a věnuje se například boji s rakovinou u žen v Africe.

Kromě toho, že občas Bush ještě přednese někde projev, věnuje se především sportu - jezdí rád na kole a hraje golf - a malování, při němž si prý „užívá boření stereotypů“. V sobotu se ještě dostal do nové role, a to dědečka, když jeho dcera Jenna porodila dceru Margaret Lauru. Rodina holčičce říká Mila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám