Hlavní obsah

Střelec z denverského kina se chce vyhnout trestu smrti, přizná vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Přiznáním viny se chce vyhnout trestu smrti Američan James Holmes, který je obviněn z loňské střelby v denverském kině. Muž, který loni v červenci zabil 12 lidí a dalších téměř 60 zranil, ve středu prostřednictvím svých obhájců oznámil, že vinu přizná. Soud mu pak pravděpodobně vyměří doživotí.

Foto: RJ Sangosti/Pool , Reuters

James Holmes u soudu

Článek

Pětadvacetiletý Holmes zaútočil na své oběti při premiérovém promítání filmu o Batmanovi. Obviněný podle svědků nese silné stopy psychické nevyrovnanosti a v minulosti byl hospitalizován na psychiatrické léčebně. Spekulovalo se, že obhajoba bude argumentovat tím, že je duševně chorý, a není tedy za svůj čin odpovědný.

Prokurátor měl v příštích několika dnech oznámit, zda bude pro Holmese žádat trest smrti. Zatím není jasné, jak jeho stanovisko Holmesovo přiznání viny ovlivní. Pokud obžaloba návrh na doživotí výměnou za přiznání přijme, měl by hlavní soud začít 20. července. Rozsudek by pak měl být poměrně rychle vynesen.

Advokáti Holmese uvádějí, že se dosud nevzdali plánu vést obhajobu s využitím argumentu o snížené příčetnosti. Pokud by soud takový argument přijal, mohl by údajně Holmes dostat i trest nižší než doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám