Hlavní obsah

Obama kritizuje Čínu kvůli kybernetickým útokům

– Washington

Americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro americkou televizi ABC řekl, že USA čekají tvrdé rozhovory s Čínou kvůli kybernetickým útokům. Nemluvil ale o válce v kyberprostoru, jako někteří kongresmani.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama při proslovu k pozůstalým po řádění šíleného střelce v Newtownu v Connecticutu.

Článek

„Víte, že je tu velký rozdíl mezí zapojením se do špionáže po síti, kybernetickými útoky a skutečnou válkou,“ řekl Obama. „Pravdou ale je, že pozorujeme nárůst bezpečnostních hrozeb v kyberprostoru. Některé jsou podporovány státy, některé jsou ale vedeny zločinci.“

Čínu, které podle expertů stojí za mnoha velkými útoky, ale zmínil: „Dali jsme jasně najevo Číně a některým dalším státům, že očekáváme, že budou dodržovat mezinárodní normy a podřídí se mezinárodním zákonům. Čekají nás hodně tvrdé rozhovory. Některé už proběhly“.

Obama se k problému vyjádřil den poté, co šéfové amerických zpravodajských služeb oznámili, že kybernetické útoky jsou nyní největším nebezpečím pro Spojené státy, větším než terorismus. V úterý sdělil ředitel amerických tajných služeb James Clapper senátnímu výboru, že kybernetické útoky se staly nejvážnější hrozbou a vystřídaly terorismus.

V pondělí poradce pro bezpečnost Tom Donilon vyzval Čínu, aby zakročila proti zločinu na síti.

Podle americké bezpečnostní firmy Mandiant za velkými útoky stojí speciální jednotka čínské Lidové armády. Ukradená data mířila do budovy v Šanghaji. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám