Hlavní obsah

Americký protiraketový deštník v Evropě nebude účinný, tvrdí tajné studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účinnost plánovaného protiraketového deštníku v Evropě, který by měl ochránit Spojené státy před útokem z Íránu, je stále otázkou. Pochyby na jeho efektivitu vrhají tajné studie ministerstva obrany. Kongresová komise je na vážkách, zda by se investice za miliardy dolarů vůbec vyplatila, napsala v sobotu agentura AP.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radar NATO v Sokolnicích u Slavkova. Ilustrační foto

Článek

Vojenští představitelé jsou nicméně přesvědčeni, že problémy bude možné překonat. Navrhovaná zlepšení se ale mohou ukázat jako obtížná. Jedna z možností již byla totiž vyloučena jako technicky neproveditelná. Další řešení zase navrhuje přesunout protiraketové střely, s nimiž se doposud počítá v Polsku a možná i Rumunsku, na lodě v Severním moři, což by ale bylo diplomaticky třaskavé.

Zmíněná studie je poslední, která na problémy protiraketového plánu, kritizovaného na vícero frontách, upozorňuje. Republikáni tvrdí, že byl narychlo vypracován k usmíření Ruska, které nesouhlasilo s předchozím chystaným americkým systémem.

Ani Moskvě se ale projekt nelíbí, protože se domnívá, že jeho skutečným účelem jsou stále ruské rakety. Řada vládních a vědeckých zpráv navíc pochybuje, že systém bude fungovat podle plánu.

Armáda čelí škrtům

Americká armáda nyní čelí rozsáhlým rozpočtovým škrtům, takže Kongres podle AP nakonec může celý protiraketový deštník v Evropě přehodnotit, když není jasné, zda by byly miliardy dolarů vynaloženy smysluplně.

Původní záměr administrativy George Bushe vybudovat v Evropě kombinovanou protiraketovou základnu s radarem v Česku a protiraketami v Polsku zrušila vláda Baracka Obamy. Nový plán na ochranu USA a členů Severoatlantické aliance počítá s protiraketovými střelami na lodích ve Středozemním moři a s protiraketovými základnami v Polsku a Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám