Hlavní obsah

Američanky budou moci na frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr obrany Leon Panetta se rozhodl zrušit zákaz, jenž brání ženám v armádě bojovat, uvedl Pentagon. Na frontu do první linie i do speciálních jednotek tak budou moci nastoupit ženy. Do roku 2016 bude ale moci armáda určovat, které pozice zůstanou ženám uzavřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američanky se připravují na nasazení v boji, prodělávají tvrdý výcvikVideo: Reuters

 
Článek

Panetta má své rozhodnutí zveřejnit během čtvrtka. Zruší se tak zákaz z roku 1994, podle něhož nemohly být ženy zařazovány do malých pozemních jednotek nasazených v bojích.

Ženám se tak otevře přes 230 000 pozic v bojových útvarech, převážně pěších. Některé posty budou otevřeny už letos, ale na místa ve speciálních jednotkách jakou jsou Seals nebo Delta, budou moci nastoupit později.

Panetta dal na doporučení spojených štábů. Rozhodnutí uvítal i šéf senátního výboru pro ozbrojené složky Carl Levin: „Podporuju to. Odráží to realitu vojenských operací 21. století.“

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Příslušnice americké armáda v Kuvajtu při stahování amerických sil z Iráku v roce 2011.

Už před rokem Pentagon zmírnil omezení pro nasazení žen, když jim umožnil nasazení blíže fronty, v bojích však nasazeny být nemohly. V listopadu to napadla skupina čtyř příslušnic ozbrojených složek a zákaz předložila soudu jako porušující ústavu, která garantuje rovnost. V americké armádě přitom čtyři pětiny důstojníků získaly vyšší hodnost díky nasazení na bojišti. "Ženy, které posledních deset let strávily na misích v Iráku a Afghánistánu, se vracejí zpět a zjišťují, že narážejí na hodnostní strop," uvedla tehdy jejich advokátka Ariela Migdalová.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Příslušnice americké armády v afghánském Kandaháru na záběru z října 2012.

Ještě ve válce v Iráku mohly Američanky sloužit v armádě v bojových oblastech jen jako zdravotnice, příslušnice vojenské policie a jako zpravodajci. Někdy byly přiděleny k frontovým jednotkám, ale nikdy do nich nebyly přímo zařazeny.

V amerických ozbrojených složkách slouží aktivně 1,4 miliónu vojáků, ženy z nich tvoří 14 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám