Hlavní obsah

Obama vyhrál i na Floridě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství Baracka Obamy nad republikánem Mittem Romneyem je výraznější, než se zpočátku zdálo. Znovuzvolená hlava státu vyhrála i na Floridě, ukázaly v sobotu zveřejněné definitivní výsledky. Obama tak získal 332 hlasů, zatímco Romney jen 206.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu na základně Bagrám

Článek

Obama vyhrál na Floridě velmi těsným rozdílem 74 000 hlasů, když pro něj hlasovalo přes 4,2 miliónu voličů. Podle konečných výsledků získal 50 procent hlasů, zatímco Romney 49,1 procenta.

Florida byla posledním státem, kde ještě nebyly všechny hlasy sečteny. Nemohla ale celkový výsledek prezidentských voleb ovlivnit. Demokrat Obama měl již před tím zajištěnu nezbytnou většinu hlasů volitelů. Po započtení volitelů z Floridy tak Obama volby vyhrál poměrem 332 hlasů ku 206.

Florida byla s 29 voliteli největším vyrovnaným státem a předvolební průzkumy v něm spíše favorizovaly Romneyho. Republikánský kandidát ale z těchto rozhodujících států nakonec vyhrál jen v Severní Karolíně, zatímco Obama si připsal Ohio, Iowu, New Hampshire, Wisconsin, Virginii, Colorado a Nevadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám