Hlavní obsah

Sandy zabila padesát lidí, New York je zcela odříznutý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Bouře Sandy, která postupuje přes vnitrozemí USA směrem ke Kanadě, postupně slábne. Chicagu nehrozí newyorská katastrofa. Podle listu Washington Post si ale vyžádala už 51 obětí, z nichž osmnáct zahynulo v New Yorku. Město zůstává ochromené, část Manhattanu je stále pod vodou, část metropole je a bude bez proudu, nefunguje doprava, mobilní sítě mají výpadky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zaplavených oblastí v New JerseyVideo: Reuters

 
Článek

Americký prezident, který vyhlásil New York a New Jersey oblastí rozsáhlé katastrofy, slíbil pomoc. „Uděláme vše, aby se zdroje dostaly k vám,“ řekl Barack Obama a současně varoval: „Katastrofa neskončila.“

Následky bouře Sandy
Počet obětí51
Lidí bez proudu v USA a Kanadě8,5 miliónu
Počet zasažených amerických států17
Výše odhadovaných škod30-50 miliard dolarů
Nejvyšší zaznamenaná rychlost větru225 km/hod ve státě New Hampshire

„Během temnoty bouře jsme myslí také viděli, co je v USA nejjasnější,“ dodal prezident. Narážel na úspěšné evakuace nemocnic i záchranu lidí při požáru v newyorské čtvrti Queens, kde shořelo 80 domů.

Foto: ČTK/AP

Vlny zničily příjezd ke starému mostu přes řeku Inlet v Delaware. Nový v pozadí přežil.

Prezident během středy navštíví postižené oblasti. Zrušil i předvolební kampaň v klíčovém státě Ohio, který může rozhodnout příští úterý o výsledku voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: New York se ponořil do tmyVideo: Reuters

Foto: ČTK/AP

Manhattan je bez proudu.

Katastrofa v New Yorku

Situace v postižených oblastech je stále kritická. Bez elektřiny je přes osm miliónů lidí v sedmnácti státech unie včetně Michiganu. Dva milióny jsou bez elektřiny v New Yorku. Jindy zářící Manhattan je z větší části temný. Dodávky elektrického proudu se nepodaří obnovit dříve než na konci týdne, stane se tak zřejmě až během víkendu.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Zaplavený Manhattan.

Manhattan mezi 14. ulicí u parku Battery až po 48. je bez proudu. Obchody jsou poničené, popsal zpravodaj DPA. Lidé jsou odkázáni na telefonní budky, mobilní síť vypadává. Pevné linky fungují lépe, i když je poničeno několik kabelů.

Foto: ČTK/AP

Manhattan je bez proudu.

Největší škody jsou v New Yorku, jehož starosta Michael Bloomberg řekl: „Příroda je strašlivě silná, mnohem silnější než my.“ Zaplaveno je sedm tunelů metra mezi Brooklynem a Manhattanem. Asi 40 ulic na dolním Manhattanu je stále pod vodou. Doprava nefunguje. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda v newyorském metruVideo: Reuters

Ve městě je přitom běžně každý den podniknuto 8,3 miliónu cest autobusem, metrem nebo příměstskou drahou.

Foto: ČTK/AP

Poničená silnice a sloupy elektrického vedení na ostrově Seaside Heights.

Americké ministerstvo dopravy poskytlo New Yorku na obnovu dopravní infrastruktury okamžitou pomoc deset miliónů dolarů (193 miliónů korun). Peníze by měly posloužit především k opravě mostů a tunelů metra poškozených bouří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Sandy vyvrhla na pobřeží v New Yorku obří tanker vážící 700 tunVideo: Reuters

Pomalý návrat k normálu 

Provozovatel železnice Amtrak obnoví spojení vedoucí podél pobřeží od New Jersey na jih, provoz se vrátí také na tratě mezi Bostonem a Portlandem ve státu Maine. New York ale zůstane od železniční sítě nadále odříznutý, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Spojení mezi New Jersey a New Yorkem nebude fungovat nejméně týden.

Foto: ČTK/AP

Vozidlo záchranářů přijíždí do newjerseyského Little Ferry.

Ve středu ráno místního času však obnoví provoz newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho a letiště Newark v sousedním New Jersey, budou ale fungovat pouze omezeně. Další newyorské letiště La Guardia zatím zůstane zavřené.

Otevřít by se ve středu měla také newyorská burza. Naopak školy v nejlidnatějším městě USA zůstanou zavřené, což postihne asi milión dětí.

Foto: ČTK/AP

Zaplavená ranvej na letišti Teterboro ve státě New York.

Zrušeno bylo 18 000 letů. Kromě newyorských byla uzavřena letiště ve Washingtonu, Bostonu a dalších městech na severovýchodě USA. Pod vodou byly ranveje, ale také příjezdové cesty, zejména mimoúrovňové křižovatky. Zničena byla čtvrtina z vysílačů mobilního signálu v deseti státech USA. Další fungují jen díky generátorům.

Bouře nadále postupuje americkým vnitrozemím, mimo jiné přinesla vánici do Západní Virginie. Místy jsou závěje metr hluboké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám