Hlavní obsah

New York se po úderu Sandy vrátil o desítky let zpět

New York
Aktualizováno

Úder bouře Sandy vrátil část New Yorku o desítky let zpátky. Dolní část Manhattanu je od pondělní noci bez elektrické energie, v rozsáhlých oblastech pak nefungují ani mobilní telefony. Lidé si doma svítí svíčkami a doufají, že jim vydrží zásoby jídla a vody. Ulice jsou plné popadaných stromů, listí a smetí, které do nich navál přírodní živel. Město se zatím z řádění bouře vzpamatovává jen pomalu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda v newyorském metruVideo: Reuters

 
Článek

Značně chaotická situace místy panuje na silnicích na jižním Manhattanu. Kvůli výpadku proudu nefunguje dopravní signalizace. Řidiči se tak na křižovatkách několikaproudových tříd s vedlejšími ulicemi na přednosti v jízdě domlouvají pomocí posunků anebo více či méně nervózního troubení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zaplavených oblastí v New JerseyVideo: Reuters

Obchody na jižním Manhattanu jsou většinou zavřené, stejně jako restaurace či populární lahůdkářství. Pokud někde - díky elektrickému generátoru - otevřeno měli, tvořily se před prodejnou fronty. Po celých USA připravila Sandy o elektřinu více než osm miliónů domácností.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Část dětského hřiště v New Yorku

Řady lidí bylo vidět i před jindy v podstatě prehistorickými telefonními automaty. Pro mnoho lidí, pro něž se nejmodernější chytré telefony staly nepotřebnou plackou, představovaly jedinou možnost, jak se po přírodní pohromě spojit s blízkými.

Velká poptávka je po taxících, které se v New Yorku po přerušení provozu hromadné dopravy pro mnoho lidí staly jediným způsobem, jak se přesouvat po městě. Na taxík se se tak čeká i několik desítek minut.

Bouře Sandy ve městě hlavně porážela stromy a strhávala vývěsní štíty. Jednomu domu ve čtvrti Chelsea strhnula fasádu. Kolemjdoucím se tak skýtá pohled do obnažených bytů. V jednom z nich například čelo postele bylo postavené ke zdi, která už tam teď není. Nikomu v budově se ale nic nestalo.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Následky bouře Sandy v New Yorku

Nejpatrnější stopy živel zanechal na nábřežích. Na chodnících, kde jindy lidé venčí psy, běhají anebo se jen tak procházejí, jsou obří trámy a další smetí naplavené vzedmutou vodou. Kolem elektrárny společnosti Con Edison na 14. ulici ve čtvrti East Village jsou pak vidět auta, se kterými si pohrál vodní živel.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Následky bouře Sandy v New Yorku

Újmu utrpěla i samotná elektrárna. V pondělí v noci se z ní ozvaly dvě exploze, krátce poté v East Village přestala jít elektřina. Záznam incidentu je k vidění na serveru YouTube. "Slyšel jsem dvě rány, pak přestala jít televize," řekl Hispánec José, který bydlí kousek od elektrárny. Zároveň vyslovil obavu, že brzy přestane jít i voda, protože nebudou fungovat vodní pumpy.

BEZ KOMENTÁŘE: Sandy totálně zdevastovala New Jersey, ulicemi se dalo jezdit na vodních skútrech

"Nemám kam jít, většina mé rodiny žije tady na dolním Manhattanu. Ještě mám bratrance v Západní Virginii, ale ten je sám zatopený. Volal mi, že má auto pod vodou," dodal. José si ale pochvaloval, že si nechal pevnou linku, protože se alespoň může dovolat příbuzným. "Hodilo se mi to už po 11. září," podotkl.

Elektřina v dolním Manhattanu nejde zhruba od pondělních 21:00 místního času (úterních 03:00 SELČ). Místní čtvrti se pak pohroužily do tmy, kterou narušovala jenom červená a modrá světla policejních, hasičských a záchranných vozů. Některé bary přesto zůstaly otevřené, a staly se tak oázami pro hloučky lidí, které bezprizorně bloudily ulicemi.

Foto: ČTK/AP

Následky bouře Sandy v New Yorku

Zcela jiný obrázek než jižní Manhattan nabízí zbytek města, kde elektřina jde. Mnoho prodejen a firem sice zůstává zavřených, fungují tu ale dopravní světla i početné restaurace. I zde je ale vidět hodně popadaných stromů, povalených telefonních budek či dopravního značení.

Podle městských činitelů bude trvat dny, než se život v New Yorku vrátí k normálu. Na několik dní se odhaduje obnovení provozu částečně zatopeného metra. Již dnes odpoledne místního času by ale měly začít jezdit autobusy. Jak dlouho bude trvat obnovení dodávek elektřiny, bez níž jsou ve městě statisíce lidí, nikdo nechce odhadovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám