Hlavní obsah

Okolí New Orleans zasáhly záplavy, voda se valí přes hráz

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Silné záplavy ohrožují okolí New Orleans, k němuž se blíží hurikán Isaac. V Plaquemines Parish se mořská voda již přelila přes hráz a zaplavila okolí. Čekají se ale další záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Isaac zatopil pobřežní dálnici v MississippiVideo: Reuters

 
Článek

"Voda stoupá tak rychle, že to vypadá, že přijdeme o všechno," řekl místní stanici WWLTV obyvatel Plaquemines Parish. Ze zaplavených oblastí obce museli být zachráněni už tři lidé včetně jedné ženy, která hledala spásu před rychle stoupající vodou v podkroví svého příbytku. Evakuace byla nařízena pro 2000 lidí, ale uposlechla jí jen polovina.

"Jak se voda valí přes korunu hráze, může odnést její část, nebo se objeví v hrázi díra. V jednom či druhém případě to tu bude zcela zaplavené vodou,“ řekl podle Guardianu zastupitel Plaquemines Parish Billy Nungesser s tím, že dvoumetrová hráz zatím drží. Varoval ale, že cesty v oblasti už jsou neprůjezdné. Pro zbylé obyvatele byla nařízena evakuace.

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Isaac smete vše, co mu přijde do cesty, včetně lidí

Gene Oddo, který je uvězněn v zaplaveném domě, ale uvedl, že to vypadá, že voda dále nestoupá.

Situace ale je velmi vážná a komplikuje ji velikost hurikánu Isaac, který se směrem k New Orleans pohybuje velmi pomalu, takže jeho dopad na zasažená území je větší. Provázejí ho větry o rychlosti skoro 130 kilometrů v hodině. Louisianský guvernér Bobby Jidnal dodal, že rychlost je nyní jen 10 kilometrů za hodinu, což znamená, že New Orleans bude vystaveno prudkým větrům hurikánu a silným dešťům po dobu deseti hodin. Voda může stoupnout až do výše tří metrů.

Foto: Jonathan Bachman , Reuters

Humvee Louisianské národní gardy jede po neworleánské Bourbon Street.

Stav nouze byl vyhlášen na území 41 obcí, sedm z nich už bylo částečně evakuováno. Samotné město New Orleans ještě evakuováno nebylo, ale lidem, kteří jsou v oblastech nechráněných hrázemi, bylo důrazně doporučeno, aby odešli. Hráze byly uzavřeny.

„Neočekáváme událost typu Katriny, ale pamatujte, že i bouře stupně jedna vás mohou zabít,“ uvedl starosta New Orleansu Mitch Landrieu.

"Abyste mohli odejít, potřebujete peníze. Mnoho lidí si nemůže odvolit utéci. Buď platíte účty, nebo utečete. Nemůžete dělat oboje," namítl 47letý mechanik Scott McMorris.

Bouře nezasahuje jen pobřežní oblasti, ale i místa vzdálenější od moře. Bez proudu je v zasažené oblasti u 480 000 odběratelů, většinou z Louisiany, přičemž 157 000 je jich ze samotného New Orleans, ale také z Mississippi a Arkansasu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám