Hlavní obsah

Bin Ládin se nebránil. Když komando vstoupilo do ložnice, už umíral

Novinky, rei

Terorista Usáma bin Ládin už umíral, když speciální americké komando SEAL vstupovalo počátkem května loňského roku do jeho ložnice domu v pákistánském Abottabádu. Ve své knize No Easy Day to popisuje jeden z příslušníků komanda vystupující pod přezdívkou Mark Owen. Z knihy citoval server Huffington Post.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Autor, jehož pravé jméno je Matt Bissonnette, jak nedávno odhalila televize Fox News, popsal, že se bin Ládin nebránil. „Neměl čas podívat se nám do očí, nepředcházela tomu žádná 40 minut trvající přestřelka, jak popisovaly první zprávy,“ napsal. Jedna kulka totiž zasáhla bin Ládina hned, když po nočním vniknutí Američanů do jeho domu vykoukl ze dveří ložnice.

„Nechybělo nám ani pět schodů nahoru, když jsem uslyšel tlumené výstřely. Ze své pozice jsem neviděl, jestli byl cíl zasažen, anebo ne. Ten muž zmizel v temné místnosti,“ píše Owen. V ložnici na zemi pak příslušníci viděli ležet bezvládně bin Ládina v bílém triku, volných hnědých kalhotách a hnědé blůze. Nad ním se shýbaly dvě plačící ženy.

„Kolem jeho lebky byla rozstříknutá krev a mozek,“ uvádí se v knize. Bin Ládin byl v posledním tažení, jeho tělo sebou škubalo. Owen pak s kolegou „namířili lasery na jeho hruď a několikrát stiskli spoušť. Provrtaly ho zásahy, špendlily jeho tělo k podlaze, dokud nezůstal nehybně ležet“.

Členové SEAL pak několikrát prozkoumali obličej mrtvého, aby se ujistili, že skutečně zabili bin Ládina. Vyzpovídali také dívku a jednu z plačících žen, které potvrdily Usámovu totožnost.

Nešli nutně zabíjet

Navzdory tomu, co popsal, neměli příslušníci komanda podle Owena příkaz bin Ládina za každou cenu zabít. Velitelé i právník z Pentagonu nebo Bílého domu podle něj „dali jasně na srozuměnou, že nejde o nájemnou vraždu“. SEAL měli podle instrukcí příkaz bin Ládina zadržet, pokud nebude představovat hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Titulní strana knihy No Easy Day

Owen dodal, že v bin Ládinově ložnici pak našel samopal AK-47 a pistoli Makarov. Jejich zásobníky ale byly prázdné. „Ani se nepřipravil k obraně. Neměl v úmyslu bojovat. Desítky let vyzýval svoje následovníky, aby nosili vesty s náložemi, anebo s letadly nalétávali do domů, ale svoji zbraň ani nepozdvihl. Tento fenomén jsme spatřovali při všech mých nasazeních,“ popsal.

Podle televize Fox News by Owen-Bisonette mohl mít kvůli svojí knize potíže s úřady. S jejím obsahem totiž předem neseznámil Pentagon.

Reklama

Výběr článků

Načítám