Hlavní obsah

USA zažívají největší epidemii západonilské horečky v historii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Současná epidemie západonilské horečky je největší v historii USA, uvedla CNN s odvoláním na Centrum pro nakažlivé nemoci a prevenci (CDC). Virem se nakazilo 1118 lidí, 41 jich zemřelo. Nemoc byla zjištěna u lidí z 38 států unie, výskot viru byl pak dokonce zjištěn v 47 státech. Ještě minulý týden bylo obětí "jen" 26.

Foto: Profimedia.cz

Snímek západonilského viru pod elektronickým mikroskopem

Článek

„Vrchol epidemie západonilské horečky přichází obvykle v půli srpna, ale trvá pár týdnů, než lidé onemocní, jdou k lékaři a nemoc se ohlásí,“ řekl Lyle Petersen z Centra pro nakažlivé nemoci a prevenci. Podle něj se proto dá čekat ještě více případů.

Petersen neví proč je letošní počet případů tak vysoký, ale podle něj k tomu nejspíš přispělo neobvykle teplé počasí.

Nejvíce případů, celé tři čtvrtiny, připadají na státy Texas, Mississippi, Louisianu, Oklahomu a Jižní Dakotu. Epicentrum je v Texasu, kde je potvrzeno 586 nakažených a 21 mrtvých.

Nemoc se v USA poprvé objevila v roce 1999 a od té doby se šíří.

Západonilskou horečku způsobuje virus ze skupiny arbovirů, které vyvolávají encefalitidy. Přenášejí ho komáři. Nejvíce ohroženi jsou lidé nad 50 let, zejména senioři a osoby s poruchou imunity. Asi u 80 procent nakažených se neobjeví žádné příznaky, ale u 20 se objeví horečka a bolesti hlavy a otoky lymfatických uzlin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám