Hlavní obsah

Západonilský virus přiměl Dallas k vyhlášení mimořádného stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Texaský Dallas vyhlásil mimořádný stav kvůli výskytu západonilského viru, jemuž už tam letos podlehlo nejméně 14 lidí. Podle stanice BBC evidují v Texasu téměř 700 případů nákazy virem přenášeným komáry. Dallas spustí plošné postřiky proti komárům. Není sám, například New York to musel udělat už před měsícem.

Foto: James Gathany/Center For Disease Control/Handout, Reuters

Západonilský virus šíří komáři.

Článek

„V městě Dallas propukla rozsáhlá nákaza, která způsobila, a zřejmě bude způsobovat, vážná onemocnění i ztráty na životech,“ řekl starosta Michael Rawlings. Občany vyzval, aby používali odpuzující prostředky proti komárům a pokud možno nevycházeli ven nad ránem a po setmění.

Mimořádný stav dává úřadům možnost zahájit plošné postřiky repelenty likvidující  komáry, a zabránit tak šíření nákazy.

K vzdušným postřikům přistoupila už dříve jiná americká města jako Sacramento či New York, kde virus zaznamenali minulý měsíc. Podle BBC evidují nákazu západonilským virem v 42 federálních státech, přičemž 80 procent případů je v Texasu, Mississippi a Oklahomě. Texas je na tom nejhůř.

Příčinou šíření viru mohla být mírná zima, vlhké jaro a následné horké a suché léto.

Herec Nový kvůli viru částečně ochrnul

Západonilský virus byl poprvé popsán  v roce 1937 v Ugandě. Přenáší ho komáři a napadá zvířata včetně člověka. Projevy infekce jsou různé: horečka, bolesti svalů a kloubů, zduření uzlin nebo vyrážka. Vzácně virus může způsobit i záněty v mozku. Riziko úmrtí je relativně nízké.

Virus se nejprve vyskytoval v Africe, západní Asii a na Středním východě. V roce 1999 se ale objevil v USA a v Kanadě. Vir se kromě komářích štípnutí zřejmě přenáší i kontaktem s mrtvým ptákem. Nejsou informace o tom, že by se přenášel mezi lidmi.

V Česku bylo také zaznamenáno několik málo onemocnění na západonilský virus, infekci si vesměs postižení přivezli ze zahraničí.

Byl mezi nimi i známý herec Pavel Nový, který se nakazil během dovolené na Kypru. Choroba mu způsobila otok mozku a v důsledku toho přerušení skoro všech pohybových funkcí. Léčba byla dlouhá a vyžadovala hodně úsilí, postupně se mu ale nemoc podařilo překonat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám