Hlavní obsah

Do lékáren v USA míří první pilulky proti HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úřad pro kontrolu léčiv ve Spojených státech schválil prodej vůbec prvního léku proti smrtícímu viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Informovala o tom v úterý agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Truvada podle studií snížuje riziko nákazy u zdravých partnerů osob nakažených HIV o desítky procent.

Článek

„Schválení představuje důležitý milník v boji proti HIV,“ prohlásila zástupkyně Úřadu pro potraviny a léky (FDA) Margaret Hamburgová. Od léku Truvada si v kombinaci s bezpečnými sexuálními praktikami u lidí s vysokou pravděpodobností nákazy slibuje snížení výskytu viru. Hamburgová poukázala, že se HIV každoročně nakazí 50 000 dalších Američanů.

FDA už dříve povolila užívání tablet Truvada lidem, kteří jsou nakaženi HIV. Ačkoliv lék má i své kritiky, předloňské studie prokázaly, že přípravek vyráběný kalifornskou firmou Gilead Sciences snížil riziko nákazy u zdravých partnerů osob nakažených HIV o 44 až 73 procent.

Odpůrci prodeje prášků se obávají zejména toho, že lidé díky nim získají falešný pocit bezpečí. Poukazují také na to, že existují i levnější formy prevence a podpora výroby a distribuce prášků je nákladná, kvůli čemuž by mohly finančně utrpět jiné projekty.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

„Truvada se musí brát každý den, naprosto pravidelně. Moje zkušenost zdravotní sestry ale říká, že to se nestane. Za osm let mé praxe nebyl jediný pacient, o něhož jsem se starala, stoprocentně spolupracující,“ poukázala před časem před komisí zdravotnických odborníků zdravotnice Karen Haugheyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám