Hlavní obsah

Obamovu zdravotní reformu soud schválil jako ústavní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký nejvyšší soud ve čtvrtek rozdílem jediného hlasu podpořil přelomovou zdravotní reformu prezidenta Baracka Obamy. Její součástí je sporné povinné zdravotní pojištění. Obama tak dosáhl velkého vítězství. Republikáni a zejména konzervativci z Tea Party reformu tvrdě odsuzovali.

Článek

Reformu, schválenou Kongresem v roce 2010, uznal jako zákonnou nejvyšší soud pěti hlasy proti čtyřem. Odmítl tak námitky konzervativců okolo platformy Tea Party, kteří ji označovali za neústavní.

Jádrem sporu bylo, zda je možné Američany nutit, aby si pojistili zdraví. Konzervativci to odmítali s tím, že není možné nutit lidi si kupovat produkty od privátních společností. Vláda namítala, že zdravotní pojištění není běžný produkt.

Soud v jednom bodu souhlasil s oponenty, když uvedl, že je to v rozporu s článkem ústavy o obchodu. Předseda soudu John Roberts ale poté řekl, že kontroverzní opatření lze považovat za daň, a proto v souladu s ústavou je. Uplatnění zákona o zdravotním pojištění je tedy zákonné, napsal list Financial Times.

Soud se ale současně přiklonil k názoru, že lze pokutovat lidi, kteří se rozhodli pojištění neplatit. Občanům stále zůstala možnost volby, a to buď se nechat pojistit, nebo platit pokutu, zdůraznil dále soud.

Obama uvítal rozhodnutí soudu

Jde o velké vítězství šéfa Bílého domu, který do zákona investoval značný politický kapitál. Obama také verdikt přivítal: "Dnešní rozhodnutí bylo vítězstvím pro lidi po celé zemi, budou nyní žít ve větší jistotě.“ Dodal, že zákon upevnil základní principy, na nichž stojí Amerika: „Žádná nemoc už nemůže žádnou rodinu zruinovat.“

„Nyní promluvil nejvyšší soud v zemi. Budeme pokračovat v zavádění tohoto zákona. Nechceme znovu vybojovávat politické bitvy z doby před dvěma lety. Po nás nastal čas jít kupředu, zavádět, a pokud je to nutné, vylepšovat tento zákon,“ dodal.

Dále pak obhajoval zákon a vyvracel obvyklé námitky odpůrců: „Zákon nemá vliv na pojištění, která už Američané mají. Nyní ale pojišťovny nemohou odstoupit od placení, když jste nemocní.“

Uvedl, že dosud nepojištění Američané budou mít v roce 2014 lepší přístup k dostupné pojistce na státním trhu pojištění. A uvedl, co všechno pojišťovny nebudou moci dělat: „Nebudou moci požadovat vyšší platby, protože jste žena. Nebudou schopny vás zruinovat.“

Prosazení reformy trvalo Obamovi 18 měsíců. Norma, která zpřístupnila zdravotní péči desítkám miliónů nepojištěných Američanů, přežila dosud největší ohrožení své existence.

Útoky republikánů na zákon přezdívaný Obamacare tím ale zdaleka nekončí. Jejich pravděpodobný kandidát na prezidenta Mitt Romney uvedl, že reformu hodlá odvolat. Lze tak očekávat, že zákon bude jedním z hlavních témat předvolební kampaně před listopadovými volbami do Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám