Hlavní obsah

Mladé matce se narodil chlapec bez očí, natočila o něm srdceryvný příběh

Novinky, Markéta Klánská, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Woodbury

Pětadvacetiletá Lacey Buchananová z Tennessee se rozhodla vyprávět srdceryvný příběh svého téměř 15měsíčního syna. Dojemnou zpověď provedla s chlapcem v náručí pomocí popsaných kartiček.

Matka chlapce, který se narodil bez očí, o něm natočila srdcervoucí video

 
Článek

Lacey vypráví o tom, jak se v 18. týdnu těhotenství dozvěděla, že čeká chlapečka. S manželem Chrisem byli šťastní a pojmenovali ho Christian. O týden později ovšem přišly špatné zprávy. Podle lékařů se dítě potýkalo s vážnými vývojovými poruchami a hrozila tedy až 85 procentní pravděpodobnost, že Lacey potratí. Ona však navzdory nepřízni osudu dítě odnosila a porodila.

Tím, ale strasti teprve začaly. Porodila v nemocnici Vanderbilt v únoru 2011. Stále ale nevěděla, zda Christian přežije. Při životě nakonec zůstal, ale jeho postižení bylo ještě těžší, než lékaři čekali. Rozštěp rtu a vzácný a vážný rozštěp patra, který může ovlivnit další části obličeje včetně nosu, očí a čelistí.

Christian neměl patro, nemohl tedy ani zavřít pusu a navíc se narodil zcela bez očí. Když mu byly čtyři dny, prodělal první operaci. Následovala celá série chirurgických výkonů, během kterých lékaři Christianovi napravili rozštěp rtu. Jeho patro ale bude ještě další operace potřebovat, uvedla matka.

Matka chce dostudovat

S dítětem tak jeho matka strávila čtyři týdny na jednotce neonatální intenzivní péče. Když konečně mohli odejít domů, život s takto postiženým dítětem nebyl snadný. Pětadvacetiletá matka přiznala, že rozhodně nebyli připraveni vychovávat slepé dítě.

Kromě starostí o dítě, musela čerstvá matka čelit i předsudkům a posměškům od jejího okolí. Lidé se ptali, co je s tím dítětem špatně. Jedna žena ji dokonce prý osočila, že od ní bylo ošklivé, že nešla na potrat. Lacey se snažila zůstat silná a protože Christian je její životní láskou, dobře prý ví, že nejít na potrat byla správná věc.

Video, které Lacey vytvořila, mělo neuvěřitelnou odezvu, která ji opravdu zaskočila: „Nečekala jsem, že to bude tak silné. Můj hlavní záměr bylo ukázat, že si Christian zaslouží život, a všechno, co mu obětuji. Doufala jsem, že inspiruji jiné rodiče, kteří se ocitli v situaci, že by jejich dítě mohlo být postižené, a řeší otázku, zda mu přesto darovat život. Chtěla jsem jim jen dodat naději, že to jsou sice těžké chvíle, následují však i šťastné okamžiky, které nakonec to špatné zastíní,“ uvedla pro zpravodajský server Mail Online Lacey.

Nyní matka plánuje dokončit práva, zvláště proto, že ji synek přiměl ke specializaci na advokacii v oblasti práv handicapovaných. A jak sama Lacey uvedla: „Chtěla bych být schopna pomáhat lidem jako je Christian.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám