Hlavní obsah

Bylo to jen pár škaredých obrázků, hájí zničení videí z waterboardingu zástupce CIA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý zástupce CIA Jose Rodriguez, který před lety osobně nařídil zničení videozáznamů z výslechu osob podezřelých z terorismu, svůj postup hájí v knize, jež se v USA příští týden objeví na pultech knihkupců. Rodriguez napsal, že už nechtěl čekat, jak se k věci postaví washingtonští úředníci, chtěl prý chránit životy Američanů.

Foto: ČTK/AP

Jose Rodriguez

Článek

„Nemohu dostatečně vypovědět, jak znechuceni jsme se s kolegy cítili, když jsme slyšeli, že nás prezident Spojených států označil za mučitele,“ napsal Rodriguez v knize, z níž s předstihem citovala agentura AP. Autor hovoří o prezidentovi Baracku Obamovi, který waterboarding praktikovaný za vlády jeho předchůdce George Bushe, odsoudil.

Waterboarding je považován za mučicí techniku používanou pro vynucení přiznání nebo informací. Oběť je během ní přivázána a mučitelé jí přes ručník nebo celofán lijí na nos a ústa vodu, což navozuje pocit, že se dotyčný topí. Během toho mu tazatel klade otázky. Uplatnění našla tato metoda již u španělské inkvizice.

CIA ničila videa z výslechů, při nichž použila waterboarding, od roku 2005. Rodriguez šéfoval svého času tajnému programu výslechů a věznění osob podezřelých z terorismu. Mezi zničenými záběry jsou i záznamy z výslechů dvojice teroristů Abú Zubajdy a Abdula Rahmána Nashiri v utajované věznici CIA v Thajsku.

Rodriguez tvrdí, že zvláště poté, co se veřejnost dozvěděla o týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghraíb, byly životy Američanů v důsledku hněvu zvláště muslimského světa v ohrožení. „Nehodlal jsem sedět a další tři roky čekat, než lidé (ve Washingtonu) posbírají odvahu,“ napsal Rodriguez s tím, že právníci mu potvrdili, že má pravomoc dát videa zničit.

„Jenom jsme se zbavili některých škaredých obrázků,“ uvedl Rodriguez.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám