Hlavní obsah

Není vidět ani slyšet, nová zbraň paralyzuje nesnesitelnou vlnou horka

Quantico

Novou zbraň určenou k rozhánění davů demonstrantů vlnou horka předvedla novinářům americká námořní pěchota na základně v Quantiku. Je považována za mimořádně účinnou a přitom bezpečnou. Vyvinul ji odbor armády pro nesmrtící zbraně. Jeden kus byl krátce v Afghánistánu, ale nikdy nebyl využit. O zařazení do výzbroje amerických ozbrojených složek zatím nebylo rozhodnuto.

Foto: Ministerstvo obrany USA

Active Denial System zahánějící nepřítele horkem namontovaný na vozidle Humvee

Článek

"Neuvidíte to, neuslyšíte to, nepoznáte čichem - jen to ucítíte," citovala agentura AFP plukovníka námořní pěchoty Tracyho Taffolu, který vede odbor nesmrtících zbraní.

Účinek zbraně je tak odrazující, že bezprostřední instinkt člověku velí utéct. Podle Taffoly je paprsek Active Denial System (ADS) sice silný a s dosahem zhruba 1000 metrů, ale zároveň jde o "nejbezpečnější nesmrtící zbraň", která byla za posledních 15 let vyvinuta.

Uvedl, že je bezpečná, protože používá mikrovlny o výrazně vyšší frekvenci, které nepronikají tak hluboko.

Jak je horko nepříjemné, poznala i kameramanka televize Al-Džazíra Trudy Hutchersonová.

Bezpečný systém

Paprsek ADS má 95 gigahertzů, vysvětlila Stephanie Millerová, která měřila jeho dopad ve výzkumné laboratoři vojenského letectva. Naopak mikrovlnná frekvence je kolem jednoho gigahertzu; vlny se pohybují rychleji a pronikají hlouběji, a díky tomu mohou uvařit maso v mikrovlnce, uvedla výzkumnice Diana Loreeová. Vlna ADS nedokázala nafouknout ani pytlík s popcornem, "protože tato frekvence nepronikne dostatečně hluboko, aby zevnitř ohřála materiál", dodala.

"Provedli jsme více než 11 000 testů na lidech. Mezi nimi byli jen dva zranění, kteří si vyžádali lékařskou péči, ale v obou případech se rychle zotavili bez komplikací," doplnila Millerová.

Zbraň má automatickou pojistku, která zářič vypne tři vteřiny po spuštění.

Zbraň je určená k rozhánění davu, k ochraně kontrolních stanovišť, k vynucení zákazu vstupu do určené oblasti a k ochraně infrastruktury. Pentagon ji dosud neobjednal. Prezentace naznačuje, že armáda možná hledá odběratele u dalších bezpečnostních složek jako policie a pohraničníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám